Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει ότι δεχόταν την εκεχειρία πριν το χτύπημα του Ισραήλ στον Νασράλα

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει ότι δεχόταν την εκεχειρία πριν το χτύπημα του Ισραήλ στον Νασράλα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει τις αρχές του Λιβάνου ότι δεχόταν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, την ημέρα που ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Μέχρι τότε, η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση έθετε ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Η Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, για να στηρίξει τη Χαμάς.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου η Χεζμπολάχ ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι δεχόταν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός», είπε αυτή η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον ΟΗΕ, όπου ήταν υπό συζήτηση μια διεθνής πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Μικάτι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη θέση που θα τηρούσε η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι διεθνείς διαπραγματευτές ανέμεναν την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην ομιλία του, την ίδια ημέρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι θα συνέχιζε να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ένα κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου βρισκόταν ο Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα η κυβέρνηση του Λιβάνου «δεν έχει πλέον επαφές με τη Χεζμπολάχ», είπε η ίδια πηγή.

Την Τρίτη ο «υπ’ αριθμόν 2» της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, είπε ότι η οργάνωση «στηρίζει τις πολιτικές προσπάθειες του προέδρου Μπέρι που έχουν ως στόχο την κατάπαυση του πυρός».

Ο Ναμπίχ Μπέρι είναι ο επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Ο Κάσεμ, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το κανάλι της Χεζμπολάχ, το al-Manar, δεν συνέδεσε την κατάπαυση του πυρός με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: «Βαθιά ανήσυχος για τις καταγγελίες» - Η πρώτη δημόσια δήλωση για Άντριου και Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Βαθιά ανήσυχος για τις καταγγελίες» - Η πρώτη δημόσια δήλωση για Άντριου και Έπσταϊν

Οι βρετανικές Αρχές εξετάζουν καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες με τον Τζέφρι Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Κούβα: Προειδοποιεί ότι δεν θα διαθέτει για έναν μήνα καύσιμα αεροσκαφών - Πόσο μπορεί να αντέξει η χώρα;

Η εξάντληση των καυσίμων αεροσκαφών από τη Δευτέρα πιθανόν θα προκαλέσει προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Βασιλιάς Κάρολος: «Πόσο καιρό γνωρίζεις για Άντριου και Έπσταϊν;» - Αποδοκιμασίες σε επίσημη εμφάνισή του

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Πόσο καιρό γνωρίζεις για Άντριου και Έπσταϊν;» - Αποδοκιμασίες σε επίσημη εμφάνισή του

Δέχτηκε αποδοκιμασίες έξω από σιδηροδρομικό σταθμό, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τη σκιά της πολύκροτης υπόθεσης που συνεχίζει να πλήττει τη βρετανική βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM