Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει ότι δεχόταν την εκεχειρία πριν το χτύπημα του Ισραήλ στον Νασράλα

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει ότι δεχόταν την εκεχειρία πριν το χτύπημα του Ισραήλ στον Νασράλα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει τις αρχές του Λιβάνου ότι δεχόταν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, την ημέρα που ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Μέχρι τότε, η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση έθετε ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Η Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, για να στηρίξει τη Χαμάς.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου η Χεζμπολάχ ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι δεχόταν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός», είπε αυτή η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον ΟΗΕ, όπου ήταν υπό συζήτηση μια διεθνής πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Μικάτι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη θέση που θα τηρούσε η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι διεθνείς διαπραγματευτές ανέμεναν την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην ομιλία του, την ίδια ημέρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι θα συνέχιζε να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ένα κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου βρισκόταν ο Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα η κυβέρνηση του Λιβάνου «δεν έχει πλέον επαφές με τη Χεζμπολάχ», είπε η ίδια πηγή.

Την Τρίτη ο «υπ’ αριθμόν 2» της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, είπε ότι η οργάνωση «στηρίζει τις πολιτικές προσπάθειες του προέδρου Μπέρι που έχουν ως στόχο την κατάπαυση του πυρός».

Ο Ναμπίχ Μπέρι είναι ο επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Ο Κάσεμ, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το κανάλι της Χεζμπολάχ, το al-Manar, δεν συνέδεσε την κατάπαυση του πυρός με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM