Η Κίνα θα εκδικηθεί τον Τραμπ μέσω του iPhone - Τι χάνει η Apple από τον πόλεμο κατά της Huawei

Η Κίνα θα εκδικηθεί τον Τραμπ μέσω του iPhone - Τι χάνει η Apple από τον πόλεμο κατά της Huawei Facebook Twitter
EPA
2

Με μέτρα απειλεί το Πεκίνο τις ΗΠΑ έναντι αμερικανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η Apple απαντώντας στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών με μεγάλο θύμα την Huawei.


Το «βέτο» της Google στην κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intel και η Qualcomm, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σχοινί στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αυτής προϋποθέτει ότι και το Πεκίνο είναι πιθανόν ότι θα λάβει αντίμετρα απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται τεχνολογικά στο έδαφός της. Μήπως το επόμενο βήμα της θα είναι το iPhone; Στην Κίνα, η Huawei συμβάλλει σημαντικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για την Apple στις ΗΠΑ, οπότε είναι λογικό να συμπεράνει κανείς πως το Πεκίνο θα θελήσει πρωτίστως να πλήξει το δημοφιλές smartphone της εταιρείας.

  

Σε περίπτωση που η Κίνα απαγορεύσει σε εγχώριες εταιρείες να συνεργάζονται με την Apple, η απόφαση τούτη θα διαταράξει σοβαρά την παραγωγή της συσκευής. Η αμερικάνικη πολυεθνική δημοσιεύει έναν κατάλογο με τους προμηθευτές της, που ξεπερνούν τους 200 σε 43 χώρες. Μεταξύ τους, υπάρχουν πάμπολλες κινεζικές εταιρείες, όπως και από την Ταϊβάν. Στην Κίνα, από την εποχή του Ντένγκ Σιαοπίνγκ, έχουν δημιουργηθεί ειδικές οικονομικές ζώνες, μολονότι η Apple δεν δημοσιεύει αναλυτικά ποιες είναι οι εταιρείες και ποια τμήματα της συσκευής της προμηθεύουν.

 Μία από τις εταιρείες που προμηθεύει στην Apple μπαταρίες για το iPhone είναι η Sunwoda Electronics, με έδρα την πόλη Σενζέν. Από την ίδια εταιρεία, προμηθεύεται μπαταρίες και η Samsung. Αλλά και η εταιρεία BYD, θυγατρική της ομώνυμης κινεζικής αυτοβιομηχανίας, προμηθεύει άλλα τμήματα κινητών και βρίσκεται μεταξύ των προμηθευτών της Apple.

Ονόματα λιγότερο γνωστά, όπως η ACC Technologies (κατασκευαστής μικροσκοπικών μικροφώνων και δεκτών), η Cathay Tat Ming Precision Metal Products (μέταλλα), η Chengdu Homin Technology (επαφές μπαταρίας, προσταστευτικά), η China Circuit Technology (κυκλώματα), είναι κάποιες μόνον από εκείνες που χρησιμοποιεί η Apple.

Aλλά, επίσης, και εταιρείες από την Ταϊβάν συνεργάζονται για την κατασκευή του iPhone και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των κινεζικών κυρώσεων. Τα τσιπάκια σειράς Α, τα σχεδιάζει μεν η Apple, αλλά τα κατασκευάζει η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο. Τα εργοστάσιά του βρίσκονται και στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Το iPhone το συναρμολογεί η Foxconn, με μεγάλες εγκαταστάσεις στον ασιατικό γίγαντα. Η Apple συνεργάζεται και με άλλη ταϊβανέζικη εταιρεία, την Pegatron, η οποία ένεκα του εμπορικού πολέμου μετέφερε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ινδονησία.

Αλλά, η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στην Apple. Εάν ο Τραμπ απαγόρευσε την πώληση τηλεφώνων Huawei στις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τα iPhones. Μόνο που η Huawei δεν είναι παρούσα στην αμερικανική αγορά, ενώ απεναντίας η κινεζική αγορά αντιπροσώπευε μόνον για το 2018 το 15% των πωλήσεων της Apple. Ας μη λησμονούμε πως η Google, Amazon, Facebook δεν είναι παρούσες στην Κίνα, όμως η Apple είναι και αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /El Pais

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια