Η Κίνα θα εκδικηθεί τον Τραμπ μέσω του iPhone - Τι χάνει η Apple από τον πόλεμο κατά της Huawei

Η Κίνα θα εκδικηθεί τον Τραμπ μέσω του iPhone - Τι χάνει η Apple από τον πόλεμο κατά της Huawei Facebook Twitter
EPA
2

Με μέτρα απειλεί το Πεκίνο τις ΗΠΑ έναντι αμερικανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η Apple απαντώντας στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών με μεγάλο θύμα την Huawei.


Το «βέτο» της Google στην κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intel και η Qualcomm, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σχοινί στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αυτής προϋποθέτει ότι και το Πεκίνο είναι πιθανόν ότι θα λάβει αντίμετρα απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται τεχνολογικά στο έδαφός της. Μήπως το επόμενο βήμα της θα είναι το iPhone; Στην Κίνα, η Huawei συμβάλλει σημαντικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για την Apple στις ΗΠΑ, οπότε είναι λογικό να συμπεράνει κανείς πως το Πεκίνο θα θελήσει πρωτίστως να πλήξει το δημοφιλές smartphone της εταιρείας.

  

Σε περίπτωση που η Κίνα απαγορεύσει σε εγχώριες εταιρείες να συνεργάζονται με την Apple, η απόφαση τούτη θα διαταράξει σοβαρά την παραγωγή της συσκευής. Η αμερικάνικη πολυεθνική δημοσιεύει έναν κατάλογο με τους προμηθευτές της, που ξεπερνούν τους 200 σε 43 χώρες. Μεταξύ τους, υπάρχουν πάμπολλες κινεζικές εταιρείες, όπως και από την Ταϊβάν. Στην Κίνα, από την εποχή του Ντένγκ Σιαοπίνγκ, έχουν δημιουργηθεί ειδικές οικονομικές ζώνες, μολονότι η Apple δεν δημοσιεύει αναλυτικά ποιες είναι οι εταιρείες και ποια τμήματα της συσκευής της προμηθεύουν.

 Μία από τις εταιρείες που προμηθεύει στην Apple μπαταρίες για το iPhone είναι η Sunwoda Electronics, με έδρα την πόλη Σενζέν. Από την ίδια εταιρεία, προμηθεύεται μπαταρίες και η Samsung. Αλλά και η εταιρεία BYD, θυγατρική της ομώνυμης κινεζικής αυτοβιομηχανίας, προμηθεύει άλλα τμήματα κινητών και βρίσκεται μεταξύ των προμηθευτών της Apple.

Ονόματα λιγότερο γνωστά, όπως η ACC Technologies (κατασκευαστής μικροσκοπικών μικροφώνων και δεκτών), η Cathay Tat Ming Precision Metal Products (μέταλλα), η Chengdu Homin Technology (επαφές μπαταρίας, προσταστευτικά), η China Circuit Technology (κυκλώματα), είναι κάποιες μόνον από εκείνες που χρησιμοποιεί η Apple.

Aλλά, επίσης, και εταιρείες από την Ταϊβάν συνεργάζονται για την κατασκευή του iPhone και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των κινεζικών κυρώσεων. Τα τσιπάκια σειράς Α, τα σχεδιάζει μεν η Apple, αλλά τα κατασκευάζει η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο. Τα εργοστάσιά του βρίσκονται και στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Το iPhone το συναρμολογεί η Foxconn, με μεγάλες εγκαταστάσεις στον ασιατικό γίγαντα. Η Apple συνεργάζεται και με άλλη ταϊβανέζικη εταιρεία, την Pegatron, η οποία ένεκα του εμπορικού πολέμου μετέφερε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ινδονησία.

Αλλά, η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στην Apple. Εάν ο Τραμπ απαγόρευσε την πώληση τηλεφώνων Huawei στις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τα iPhones. Μόνο που η Huawei δεν είναι παρούσα στην αμερικανική αγορά, ενώ απεναντίας η κινεζική αγορά αντιπροσώπευε μόνον για το 2018 το 15% των πωλήσεων της Apple. Ας μη λησμονούμε πως η Google, Amazon, Facebook δεν είναι παρούσες στην Κίνα, όμως η Apple είναι και αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /El Pais

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια