Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών Facebook Twitter
0

Η Ισλανδία μόλις έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει με νόμο ίσες μισθολογικές αποδοχές για άντρες και γυναίκες.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος του είδους του και είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Bjarni Benediktsson ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, με βάση τη νέα νομοθεσία, εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους είναι υποχρεωμένες να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Εταιρίες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις θ' ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, αναλογικά με τον αριθμό των υπαλλήλων τους.

Όσες εταιρίες και επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 500 δολάρια ανά ημέρα.

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της ισότητας των φύλων χαιρέτησαν την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης.

Για να είμαστε ακριβείς, ο νόμος αυτός δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να πληρώνουν με τον ίδιο μισθό όλους όσους κάνουν τις ίδιες δουλειές.

Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους βάση της εμπειρίας τους, της απόδοσής τους και άλλων παραγόντων. Εντούτοις, οι εταιρίες πρέπει να μπορούν ν' αποδεικνύουν ότι οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων τους δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Η Ισλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στην μάχη για την ισότητα των φύλων την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία εννέα χρόνια κατακτά συνεχώς την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του World Economic Forum που ερευνά την ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών σε τομείς όπως η υγεία, τα οικονομικά, η πολιτική και η εκπαίδευση (World Economic Forum's Global Gender Gap Report).

Παρά τα πρωτεία της Ισλανδίας, όμως, οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες (με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το συνολικό εισόδημα των γυναικών αντιστοιχούσε στο 78,5% αυτού των αντρών).

Η ισλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξαλείψει οριστικά το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2022.

Με πληροφορίες από CΝΝ Money

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM