Οι γονείς στην Ιαπωνία δεν θα έχουν πλέον απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των ονομάτων για τα παιδιά τους, μετά την εισαγωγή νέων κανόνων σχετικά με την προφορά των ιδεογραμμάτων (κάντζι).
Η αλλαγή αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης των λεγόμενων kirakira (λαμπερά ή εκκεντρικά ονόματα), τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια από γονείς που επιθυμούν να προσδώσουν μια δημιουργική πινελιά στα ονόματα των παιδιών τους, προκαλώντας προβλήματα για τις τοπικές αρχές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χλευασμό από συμμαθητές.
Παρόλο που οι τροποποιήσεις στον νόμο περί οικογενειακού μητρώου δεν απαγορεύουν τη χρήση κάντζι, των ιδεογραμμάτων κινεζικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται στη γραπτή ιαπωνική γλώσσα, οι γονείς είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν στις τοπικές αρχές την προφορά του ονόματος, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ασυνήθιστες ή αμφιλεγόμενες προφορές.
Πλέον, θα επιτρέπονται μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένες προφορές των ιδεογραμμάτων (κάντζι), καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τερματίσει τη σύγχυση που μπορούν να προκαλέσουν τα εκκεντρικά ονόματα σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση περιγράφει την έμφαση στις κανονικές προφορές ως έναν τρόπο απλοποίησης της ψηφιοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ωστόσο θεωρείται επίσης μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των ιδιόρρυθμων, και για πολλούς, ακατανόητων, ονομάτων.
Οι γονείς έχουν δεχθεί κριτική επειδή δίνουν στα παιδιά τους ονόματα εμπνευσμένα από διάσημους χαρακτήρες ή εμπορικά σήματα όπως Pikachu (από τη φήμη των Pokémon), Naiki (Nike), Daiya (Diamond), Pū (όπως στο Winnie-the-Pooh).
Η Seiko Hashimoto, νυν πολιτικός της Ιαπωνίας και πρώην Ολυμπιονίκης, η οποία αργότερα ηγήθηκε της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, προκάλεσε αίσθηση όταν ονόμασε τους γιους της Girishia (Ελλάδα) και Torino (Τορίνο), επειδή γεννήθηκαν τις χρονιές που οι θερινοί και χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σε αυτές τις πόλεις.
Επιλέγοντας η ίδια τα ιδεογράμματα, η Hashimoto γνώριζε την προφορά των ονομάτων, ωστόσο οι υπόλοιποι έμεναν με την απορία.
Πλέον, οι γονείς που επιλέγουν προφορές που παρεκκλίνουν ξεκάθαρα από τις συμβατικές, θα καλούνται να εξηγήσουν γραπτώς την επιλογή τους και, αν χρειαστεί, να προτείνουν ένα πιο αποδεκτό εναλλακτικό όνομα.
Παρότι τα δημοσιεύματα υποδεικνύουν ότι μόνο τα πιο ακραία παραδείγματα θα απορρίπτονται, η απαίτηση για αναγραφή της προφοράς αποτελεί μια σπάνια τροποποίηση στο ιαπωνικό οικογενειακό μητρώο (koseki), ένα νομικό έγγραφο που καταγράφει τα ονόματα και τις ημερομηνίες γέννησης του αρχηγού της οικογένειας, του/της συζύγου του και των παιδιών τους.
Με πληροφορίες από Guardian