Η Γαλλία παραδέχεται την αποικιακή «σφαγή» του 1944, λέει ο ηγέτης της Σενεγάλης

Η Γαλλία παραδέχεται την αποικιακή «σφαγή» toy 1944, λέει ο ηγέτης της Σενεγάλης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Η Γαλλία αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι στρατιώτες της πραγματοποίησαν μια «σφαγή» στη Σενεγάλη κατά την οποία δεκάδες -ίσως εκατοντάδες- δυτικοαφρικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σχεδόν ακριβώς πριν από 80 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασιρού Ντιομαγιέ Φαγιέ.

Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ανήκαν στη μονάδα «Σενεγάλοι Τιαρογιέ» (Tirailleurs Senegalais), η οποία στρατολογήθηκε στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Γαλλίας, της αποικιοκρατικής δύναμης. Κατά την επιστροφή τους στη Σενεγάλη το 1944 πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για τον μισθό τους, λένε οι ιστορικοί, γεγονός που οδήγησε σε μια βίαιη απάντηση.

Οι δολοφονίες αποτέλεσαν σημείο διαμάχης μεταξύ της Σενεγάλης και της Γαλλίας και η αναφερόμενη αναγνώρισή τους από το Παρίσι έρχεται την ώρα που ο Φαγιέ εμφανίζεται θετικός στην επαναξιολόγηση των σχέσεων των δύο χωρών. Όσοι εντάχθηκαν στους Τιαρογιέ δεν προέρχονταν μόνο από τη Σενεγάλη, αλλά και από ολόκληρη την αφρικανική αυτοκρατορία της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Μάλι, της Γουινέας, του Νίγηρα, του Μπενίν και του Τσαντ. Στάλθηκαν στη Γαλλία και πολλοί αιχμαλωτίστηκαν από τη Γερμανία κατά την επιτυχή εισβολή της στη χώρα.

Απελευθερώθηκαν το 1944, οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν πίσω στη Σενεγάλη και στεγάστηκαν στο στρατιωτικό στρατόπεδο Thiaroye, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντακάρ. Ακόμη και πριν φύγουν από τη Γαλλία, πολλοί είχαν παραπονεθεί για τον μισθό που επρόκειτο να λάβουν και το γεγονός ότι δεν ήταν ο ίδιος με τους άλλους Γάλλους στρατιώτες, λέει η ιστορικός Αρμέλ Μαμπόν. Η οργή για τα χρήματα αυξήθηκε μόλις έφτασαν στο Τιαρογιέ, το οποίο η αποικιακή αρχή θεώρησε ως ανταρσία

Την 1η Δεκεμβρίου, οι Γάλλοι τερμάτισαν βίαια τις διαδηλώσεις. Τότε ειπώθηκε ότι σκοτώθηκαν 35 από τους Τιαρογιέ, αλλά ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 400.

«Η Γαλλία πρέπει να αναγνωρίσει ότι εκείνη την ημέρα, η αντιπαράθεση πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που κατέληξε σε σφαγή», αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν στην επιστολή του προς τον Φαγιέ, σύμφωνα με το Associated Press. 

Προηγουμένως, το 2014, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε αποκαλέσει τα όσα συνέβησαν «αιματηρή καταστολή». Η Σενεγάλη πρόκειται να γιορτάσει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, την 80ή επέτειο της σφαγής δεκάδων Σενεγαλέζων από την πρώην αποικιοκράτη της, Γαλλία. Στην απάντησή του στην επιστολή του Μακρόν, ο Φαγιέ λέει ότι η αναγνώριση του Γάλλου ομολόγου του θα «ανοίξει την πόρτα» ώστε να αποκαλυφθεί «ολόκληρη η αλήθεια για αυτό το οδυνηρό γεγονός».

«Επιδιώκουμε εδώ και καιρό να κλείσει αυτή η ιστορία και πιστεύουμε ότι, αυτή τη φορά, η δέσμευση της Γαλλίας θα είναι πλήρης, ειλικρινής και συνεργατική», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης.

Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει στρατιωτική παρουσία στη χώρα, 64 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Σενεγάλης. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες, Πέμπτη (28/11), ο Φαγιέ, ο οποίος εξελέγη τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να κλείσει τη βάση της εκεί. «Η Σενεγάλη είναι μια ανεξάρτητη χώρα, είναι μια κυρίαρχη χώρα και δεν αποδέχεται την παρουσία στρατιωτικών βάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM