Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Το όνομα του μαγαζιού δεν είναι τυχαίο: το μενού πράγματι αριθμεί δώδεκα πιάτα συν τέσσερις προτάσεις ημέρας που ανανεώνονται συχνά, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ και την εποχικότητα των υλικών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που οι πεζόδρομοι σφύζουν από ζωή και οι μυρωδιές μπλέκονται με τις κουβέντες των περαστικών, άνοιξε πριν από λίγο καιρό το νέο γαστρονομικό στοίχημα του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin σεφ Παύλου Κυριάκη, Δώδεκα Πιάτα. Πρόκειται για το αδελφάκι του εστιατορίου με το ίδιο όνομα που λειτου«ργεί με επιτυχία εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί στο Κουκάκι. Το όνομα του μαγαζιού δεν είναι τυχαίο: το μενού πράγματι αριθμεί δώδεκα πιάτα, είναι κάτι σαν δωδεκάλογος της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, συν τέσσερις προτάσεις ημέρας που ανανεώνονται συχνά, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ και την εποχικότητα των υλικών. «Επέλεξα έναν μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αυτά που θα ήθελα να φάω κι εγώ σε ένα εστιατόριο», λέει ο σεφ και προσθέτει: «Δίνω έμφαση στην καλή πρώτη ύλη, γι’ αυτό συνεργάζομαι με συγκεκριμένους προμηθευτές». 

Ο χώρος θυμίζει παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία κι έχει μια νοσταλγική διάθεση που σε κάνει να νιώθεις οικεία από το πρώτο λεπτό. Τα λευκά τραπεζομάντιλα και οι ξύλινες καρέκλες καφενείου στήνουν σκηνικό αστικής απλότητας, ενώ το μωσαϊκό στο δάπεδο και ο απαλός φωτισμός προσθέτουν τη σωστή δόση ζεστασιάς. Οι τοίχοι, ντυμένοι με ξύλο στο χρώμα της καρυδιάς, φιλοξενούν πίνακες που συνδυάζουν χιούμορ και ελληνικότητα: τσολιάδες, Καρυάτιδες αλλά και έναν σουβλατζή της γειτονιάς – όλα με μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Μέσα, η τζαμαρία οδηγεί το βλέμμα προς τον πεζόδρομο, ενώ έξω μερικά τραπεζάκια δίνουν το στίγμα της ανοιχτής, εξωστρεφούς αθηναϊκής κουλτούρας.

Το Δώδεκα Πιάτα είναι ένα εστιατόριο που ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με σεβασμό και προσωπικότητα.

Το βραβευμένο και αστεράτο βιογραφικό του σεφ σε αναγκάζει να τον ρωτήσεις πώς αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή κουζίνα με λιγότερες ίσως τεχνικές απαιτήσεις. Η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Σε κάθε περίπτωση μαγειρεύω με την ίδια υπευθυνότητα». 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Η τυροκαυτερή είναι ίσως ό,τι πιο αληθινό έχεις δοκιμάσει τελευταία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ταξίδι ξεκινά με τα ορεκτικά. Η τυροκαυτερή (€7) είναι ίσως ό,τι πιο αληθινό έχεις δοκιμάσει τελευταία: έρχεται ζεστή, κρεμώδης, με εμφανή την υφή της φέτας και του ανθότυρου, ενισχυμένη με πιπεριά Φλωρίνης, μια γενναιόδωρη δόση καλού ελαιόλαδου και καυτερή πιπεριά που κάνει αισθητή την παρουσία της. Συνοδεύεται από αχνιστό, αφράτο ψωμί. Τα αμπελοφάσουλα (€9) έρχονται ζεστά και τραγανά, με αρωματικό δυόσμο, μυρώνια, φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι, και το κατσικίσιο τυρί τούς προσθέτει μια ντελικάτη λιπαρότητα.

Από τα πιάτα ημέρας, οι λαχανοντολμάδες (€12) είναι μια ευχάριστη επιστροφή στα κλασικά, σερβιρισμένοι σε πήλινο, με πλούσιο αυγολέμονο που μοσχοβολάει. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι στιβαρός, με σωστό ζύγισμα ρυζιού, και η οξύτητα του λεμονιού ξυπνά τη γεύση. Ίσως το λάχανο να ήθελε λίγο λιγότερο βράσιμο, αλλά η συνολική εμπειρία είναι απολαυστική. 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Οι λαχανοντολμάδες είναι μια ευχάριστη επιστροφή στα κλασικά, σερβιρισμένοι σε πήλινο, με πλούσιο αυγολέμονο. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Kεμπάπ με κιμά μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, σχεδόν χωρίς καθόλου λίπος, που σερβίρονται πάνω σε σάλτσα ντομάτας και χειροποίητη πίτα. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO

Η μακαρονάδα με μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά (€21) είναι ένα πιάτο που κλέβει την παράσταση. Η σάλτσα έχει εκείνο το βαθύ, μεστό άρωμα του αργού μαγειρέματος, ενώ η ξερή μυζήθρα και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι σφραγίζουν κάθε μπουκιά, δίνοντάς της χαρακτήρα. Είναι ένα πιάτο που εκφράζει το ελληνικό umami, την απόλαυση που δεν χρειάζεται εξηγήσεις.

Ο χειροποίητος γύρος χοιρινός (€12) με γλυκό μπούκοβο και δεντρολίβανο δεν ενθουσιάζει. Παρότι καλών προθέσεων, έρχεται στεγνός, στερώντας τη χαρά που υπόσχεται η μυρωδιά του. Ακολουθούν τα κεμπάπ (€12) με κιμά μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, σχεδόν χωρίς καθόλου λίπος, που σερβίρονται πάνω σε σάλτσα ντομάτας και χειροποίητη πίτα. Η σάλτσα, γλυκιά, κλέβει τη λάμψη από τα κεμπάπ, που θα κέρδιζαν πολύ αν ήταν πιο ζουμερά. 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Τα λευκά τραπεζομάντιλα και οι ξύλινες καρέκλες καφενείου στήνουν σκηνικό αστικής απλότητας. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Η μακαρονάδα με μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά κλέβει την παράσταση. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO

Ανάμεσα στα πιάτα του μενού βρίσκεις και ψάρια –σαρδέλες ψητές (€13) με ντομάτα και μαϊντανό, τσιπούρα με ρεβιθάδα (€19) αρωματισμένη με δενδρολίβανο και λεμόνι–, έναν μουσακά (€14) με μοντέρνα ματιά, αλλά και τηγανητές πατάτες που μπορούν να «αναβαθμιστούν» με βιολογικά αυγά ή χοιρινό λουκάνικο, ένα comfort πιάτο για όσους αναζητούν κάτι πιο απλό αλλά ουσιαστικό. Το φινάλε είναι νοσταλγικό και παιχνιδιάρικο: μωσαϊκό (€7) με παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη, διακριτικά αλμυρή καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια. Μια οικεία, γλυκιά ανάμνηση, παρουσιασμένη με την κομψότητα ενός αθηναϊκού εστιατορίου.

Η οινική λίστα είναι μικρή, προσεκτικά επιλεγμένη από τον ελληνικό αμπελώνα, αν και οι τιμές τσιμπάνε λίγο. Το σέρβις έχουν αναλάβει νέοι άνθρωποι, ευγενικοί, χαμογελαστοί και με πραγματική όρεξη να εξυπηρετήσουν. Το Δώδεκα Πιάτα είναι ένα εστιατόριο που ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με σεβασμό και προσωπικότητα. Δεν επιδιώκει να σοκάρει, ούτε να εντυπωσιάσει με περίτεχνες τεχνικές∙ θέλει απλώς να σε κάνει να θυμηθείς γιατί αγαπάς το ελληνικό τραπέζι. 

Δώδεκα Πιάτα, Ρόμβης 9, Αθήνα, 210 3317215

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ