Η Αυστρία αίρει το βέτο για πλήρη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν

Η Αυστρία αίρει το βέτο για πλήρη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει το βέτο της στην πλήρη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έγκριση της συμφωνίας από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αμφότερες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εντάχθηκαν εν μέρει τον Μάρτιο στον χώρο Σένγκεν, κατόπιν συμφωνίας με την Αυστρία η οποία είχε αρχικά αντιταχθεί στην ένταξή τους επειδή θεωρούσε ότι έπρεπε να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Παρότι καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με τα άλλα 27 κράτη που περιλαμβάνει ο χώρος Σένγκεν, οι διαπραγματεύσεις με την Αυστρία σχετικά με τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του 2024.

«Μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Συμβούλιο (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) της ΕΕ», αναφέρει ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η Βιέννη το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε πως οι αυστριακές αξιώσεις για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των μεταναστών που συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία. «Χωρίς βέτο, δεν θα υπήρχε αυτή η τεράστια μείωση στις παράνομες συνοριακές διελεύσεις», είπε ο Κάρνερ, κάνοντας λόγο για 70.000 συλλήψεις από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον ίδιο μήνα του 2023 και για μόλις 4.000 στο 12μηνο μέχρι τον περυσινό Οκτώβριο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM
Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM