Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων

Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων Facebook Twitter
0

Το άγαλμα του αποικιοκράτη βασιλιά Λεοπόλδου του Β, στη βασιλεία του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη χώρα που σήμερα αποτελεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απομακρύνθηκε από την Αμβέρσα, μετά από μέρες αντιρατσιστικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Εδώ και μέρες βρισκόταν στο στόχαστρο των διαδηλωτών το μπρούτζινο άγαλμα του Λεοπόλδου που είχε βανδαλιστεί πολλάκις με μπογιά.

Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων Facebook Twitter

Ακτιβιστές και πολίτες ζητούσαν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση μνημείων που εκθείαζαν τη μνήμη του Λεοπόλδου, του ανθρώπου που είχε ως προσωπικό φέουδο τη χώρα και λυμαινόταν τις περιουσίες των ντόπιων. Εκατομμύρια Κονγκολέζοι δολοφονήθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν δουλεύοντας στις φυτείες καουτσούκ και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που ο Λεοπόλδος συσσώρευε αμύθητα πλούτη.

Η εκρηκτική συγκυρία των μαζικών διαδηλώσεων παγκοσμίως που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ αποδείχτηκε ιδανική ευκαιρία για τον κόσμο να επαναφέρει το ζήτημα εκ νέου.

Δημοσιογράφος στο Βέλγιο πόσταρε στο Twitter εικόνες από την απομάκρυνση του μνημείου.

Πάνω από 64.000 έχουν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου από τις Βρυξέλλες.

Η απομάκρυνση του αγάλματος στην Αμβέρσα συμπίπτει με ανάλογα κινήματα σε πόλεις των ΗΠΑ όπου διάφορα μνημεία ηγετών του Εμφυλίου που ταυτίζονταν με τις πεποιθήσεις περί δουλοκρατίας της Συνομοσπονδίας.

Αλλά και προ ημέρων, πολίτες του Μπρίστολ που διαδήλωναν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αποκαθήλωσαν το αμφιλεγόμενο άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον και το έριξαν στον ποταμό Avon.

Με πληροφορίες από BBC/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM