Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων

Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων Facebook Twitter
0

Το άγαλμα του αποικιοκράτη βασιλιά Λεοπόλδου του Β, στη βασιλεία του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη χώρα που σήμερα αποτελεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απομακρύνθηκε από την Αμβέρσα, μετά από μέρες αντιρατσιστικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Εδώ και μέρες βρισκόταν στο στόχαστρο των διαδηλωτών το μπρούτζινο άγαλμα του Λεοπόλδου που είχε βανδαλιστεί πολλάκις με μπογιά.

Η Αμβέρσα απομάκρυνε το άγαλμα του «σφαγέα του Κονγκό» Λεοπόλδου Β' - Εν μέσω αντιρατσιστικών διαδηλώσεων Facebook Twitter

Ακτιβιστές και πολίτες ζητούσαν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση μνημείων που εκθείαζαν τη μνήμη του Λεοπόλδου, του ανθρώπου που είχε ως προσωπικό φέουδο τη χώρα και λυμαινόταν τις περιουσίες των ντόπιων. Εκατομμύρια Κονγκολέζοι δολοφονήθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν δουλεύοντας στις φυτείες καουτσούκ και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που ο Λεοπόλδος συσσώρευε αμύθητα πλούτη.

Η εκρηκτική συγκυρία των μαζικών διαδηλώσεων παγκοσμίως που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ αποδείχτηκε ιδανική ευκαιρία για τον κόσμο να επαναφέρει το ζήτημα εκ νέου.

Δημοσιογράφος στο Βέλγιο πόσταρε στο Twitter εικόνες από την απομάκρυνση του μνημείου.

Πάνω από 64.000 έχουν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου από τις Βρυξέλλες.

Η απομάκρυνση του αγάλματος στην Αμβέρσα συμπίπτει με ανάλογα κινήματα σε πόλεις των ΗΠΑ όπου διάφορα μνημεία ηγετών του Εμφυλίου που ταυτίζονταν με τις πεποιθήσεις περί δουλοκρατίας της Συνομοσπονδίας.

Αλλά και προ ημέρων, πολίτες του Μπρίστολ που διαδήλωναν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αποκαθήλωσαν το αμφιλεγόμενο άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον και το έριξαν στον ποταμό Avon.

Με πληροφορίες από BBC/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM