Η Αγία Σοφία τζαμί: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ, μεταφορά συμβόλων και διατήρηση του ονόματος - Οι αλλαγές

Η Αγία Σοφία τζαμί: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ, μεταφορά συμβόλων και διατήρηση του ονόματος - Οι αλλαγές Facebook Twitter
0

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις αλλαγές που σηματοδοτεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους:

  • Θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ, το οποίο είναι έτοιμο και το κόστος του έχει καλύψει η τουρκική προεδρία.
  • Τα θρησκευτικά σύμβολα που δε συνάδουν με την πλέον μουσουλμανική ταυτότητα του χώρου, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
  • Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες
  • Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές ενώ επί 24ωρης βάσης θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
  • Οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, στο μέχρι χθες μουσείο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ειδική τεχνολογία και φωτισμός θα εξασφαλίσει πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, και οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.

Όπως διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, το όνομα του ναού δεν θα αλλάξει καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι την Αγία Σοφία επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, προκειμένου να επιθεωρήσουν το χώρο εν όψει της μετατροπής του σε τζαμί. Οι δύο αξιωματούχοι εισήλθαν στο χώρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Με πληροφορίες από Έθνος

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM