Τζαμί η Αγία Σοφία: Κουρτίνες, χαλιά και ειδικός φωτισμός που θα «κρύβει» τις αγιογραφίες την ώρα της προσευχής

Τζαμί η Αγία Σοφία: Κουρτίνες, χαλιά και ειδικός φωτισμός που θα «κρύβει» τις αγιογραφίες την ώρα της προσευχής Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε χθες το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και σηματοδοτώντας την έναρξη αλλαγών στο εμβληματικό μνημείο.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, στο μέχρι χθες μουσείο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ειδική τεχνολογία και φωτισμός θα εξασφαλίσει πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, και οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν.

Τζαμί η Αγία Σοφία: Κουρτίνες, χαλιά και ειδικός φωτισμός που θα «κρύβει» τις αγιογραφίες την ώρα της προσευχής Facebook Twitter

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.

Η εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας ενώ η Turkiye αναφέρει στο πρωτοσέλιδό πως «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών». Με τίτλο «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία» κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα Sabah. 

Τζαμί η Αγία Σοφία: Κουρτίνες, χαλιά και ειδικός φωτισμός που θα «κρύβει» τις αγιογραφίες την ώρα της προσευχής Facebook Twitter
GETTY IMAGES
Τζαμί η Αγία Σοφία: Κουρτίνες, χαλιά και ειδικός φωτισμός που θα «κρύβει» τις αγιογραφίες την ώρα της προσευχής Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Η κίνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίστηκε πάνω στη απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, που έκρινε χθες «παράνομο» το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε μουσείο. 

Στο διάγγελμά του, ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά μετά από σχεδόν εννιά δεκαετίες. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους».

Κυρώσεις από την Ελλάδα

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση προανήγγειλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM