Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Επιμένει πως «το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει»

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Επιμένει πως «το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέφερε τον λόγο περί «ανεπίλυτου μακεδονικού ζητήματος», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Σκόπια, προκαλώντας ανησυχίες για αναζωπύρωση εθνικιστικών ρητορικών στα Βαλκάνια.

Μιλώντας στη «Λέσχη της Λευκής Θάλασσας», ο Μίτσκοσκι ανέφερε πως «το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει ακόμα κλείσει» και υποστήριξε πως στο μέλλον το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι των παγκόσμιων δυνάμεων. Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι, ακόμη κι αν η σημερινή γενιά δεν πετύχει την «αποκατάσταση», θα θέσει τις βάσεις για τις επόμενες.

Η αναφορά του στη «Μακεδονία της Λευκής Θάλασσας» - όπως αποκαλούν εθνικιστικοί κύκλοι της Βόρειας Μακεδονίας τη γεωγραφική περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας - αναζωπυρώνει επικίνδυνες αφηγήσεις του παρελθόντος, ιδιαίτερα εν όψει εκλογών.

Ο Μίτσκοσκι, επικεφαλής του VMRO-DPMNE, επαναλαμβάνει συστηματικά τον όρο «Μακεδονία» αντί του επίσημου «Βόρεια Μακεδονία», παραβιάζοντας ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, απευθυνόμενος σε σλαβόφωνους απογόνους πολιτικών προσφύγων του Ελληνικού Εμφυλίου.

Η στάση του Μίτσκοσκι θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι εύθραυστες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM