HΠΑ: Βομβαρδίσαμε δυνάμεις του Άσαντ, αλλά κατά λάθος

HΠΑ: Βομβαρδίσαμε δυνάμεις του Άσαντ, αλλά κατά λάθος Facebook Twitter
0

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο ιρακινό και το συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραδέχθηκε σήμερα ότι βομβάρδισε κατά λάθος δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς τη 17η Σεπτεμβρίου κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει έναν βομβαρδισμό εναντίον τους ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές—κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερα συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.

 

Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.

 

Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει τον συνασπισμό ότι διεξήγαγε μια «εσκεμμένη» επιδρομή και ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά τον βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, που θεωρήθηκε ότι ανήκε στο ΙΚ.

Όλες οι κατοπινές αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτή τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.

 

Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό». «Έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν», πρόσθεσε ο υποπτέραρχος.

 

Πέραν του αρχικού λάθους, υπήρξαν και άλλα: ένας αναλυτής εντόπισε ένα άρμα μάχης και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε δεν γίνεται να ανήκει στο ΙΚ».

 

Ακόμη σοβαρότερο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς τηλεφωνικά για να τους ειδοποιήσει πως έπλητταν δυνάμεις του καθεστώτος και όχι τζιχαντιστές του ΙΚ. Αλλά η γραμμή αυτή δεν ήταν διαθέσιμη για 27 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 27 λεπτά έγιναν 15 πλήγματα. Εντέλει κατέστη δυνατή η επικοινωνία και η πληροφορία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τον Κόου.

 

Συνολικά στις επιδρομές που εξαπολύθηκαν ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών.

 

Εξάλλου, πριν αρχίσει η επιδρομή, έγινε άλλο ένα βαρύ σφάλμα: οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν ότι επρόκειτο να γίνει ένα πλήγμα κοντά στη Ντέιρ Εζόρ, αλλά τους δόθηκαν λάθος συντεταγμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν είχαμε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στους Ρώσους, μπορεί να μας είχαν πει πως κάναμε λάθος πριν αρχίσει» ο βομβαρδισμός, είπε ο υποπτέραρχος Κόου.

 

«Δεν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», όσον αφορά τον προσδιορισμό των στόχων, έκρινε σε μια ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

 

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν ανέφερε πιο συγκεκριμένα ποιοι ευθύνονται μεταξύ των αναλυτών και των αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

 

Πηγή΅ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM