ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Το Χάρβαντ προσφέρει δωρεάν δίδακτρα σε μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

Το Χάρβαντ προσφέρει δωρεάν δίδακτρα σε μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το κορυφαίο Αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν δίδακτρα στους φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 200.000 δολάρια.

Το φημισμένο Αμερικανικό ίδρυμα έκανε την ανακοίνωση σήμερα, Δευτέρα 17 Μαρτίου και έγινε ένα ακόμη πανεπιστήμιο που επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τη λεγόμενη «θετική δράση».

Με αυτό τον όρο περιγράφονται πολιτικές που εισηγήθηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60 για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, με τις οποίες πανεπιστήμια και επιχειρήσεις ενθαρρύνονταν να απασχολούν περισσότερες γυναίκες και μαύρους ανθρώπους.

Το σχέδιο με το νέο ανώτατο όριο εισοδήματος θα τεθεί σε ισχύ αυτό το φθινόπωρο. Προηγουμένως μόνο οικογένειες με εισόδημα κάτω των 85.000 δολαρίων είχαν δωρεάν δίδακτρα στο Χάρβαρντ. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 80.000 δολάρια.

Εκτός από την ενίσχυση της ποικιλομορφίας, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει και τη δημόσια εικόνα της σχολής, καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα προσφέρει δωρεάν δίδακτρα σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με εισόδημα κάτω των 200.000 δολαρίων. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανακοίνωσε επίσης τότε ένα όριο 200.000 δολαρίων, παρόμοιο με το σχέδιο που προσφέρει το Caltech, ένα κορυφαίο πολυτεχνείο στην Καλιφόρνια.

Άλλα πανεπιστήμια αύξησαν επίσης τα όρια της οικονομικής τους βοήθειας το τελευταίο έτος, όπως το Ντάρτμουθ, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγόρευσε τη θετική δράση οδήγησε σε μείωση του αριθμού των μαύρων και ισπανόφωνων φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ. Το περασμένο φθινόπωρο, το ποσοστό των μαύρων πρωτοετών φοιτητών που εγγράφηκαν στο Χάρβαρντ μειώθηκε στο 14% από 18% το προηγούμενο έτος, ενώ οι εγγραφές των ισπανόφωνων φοιτητών αυξήθηκαν ελαφρώς.

Η απόφαση έθεσε ένα δίλημμα για τα σχολεία που έχουν υποστηρίξει ότι η ποικιλομορφία είναι σημαντική, αλλά τώρα βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της διοίκησης Τραμπ, η οποία επιδιώκει να εξαλείψει τις πρωτοβουλίες για ποικιλομορφία.

Ο Ρίτσαρντ Κάλενμπεργκ, διευθυντής του American Identity Project στο Progressive Policy Institute, δήλωσε ότι η βελτίωση των πακέτων οικονομικής βοήθειας έχει νόημα για τα κολέγια που επιδιώκουν να προσελκύσουν περισσότερους μαύρους και ισπανόφωνους φοιτητές, καθώς η φυλή και το εισόδημα είναι συχνά αλληλένδετα.

«Αν τα πανεπιστήμια θέλουν ποικιλομορφία, χρειάζεται γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια»

«Τώρα που τα πανεπιστήμια δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν φυλετικές προτιμήσεις, αν θέλουν φυλετική ποικιλομορφία, ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να ενισχύσουν τις πιθανότητες εισαγωγής μη προνομιούχων φοιτητών, ένα δυσανάλογο ποσοστό των οποίων είναι μαύροι και ισπανόφωνοι», δήλωσε.

«Για να πείσουμε αυτούς τους φοιτητές να υποβάλουν αίτηση και στη συνέχεια να εγγραφούν, απαιτείται γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια», πρόσθεσε ο Κάλενμπεργκ.

Το ετήσιο κόστος φοίτησης στο Χάρβαρντ, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων και της στέγασης, ήταν σχεδόν 83.000 δολάρια αυτό το σχολικό έτος. Εκτός από την προσφορά δωρεάν διδάκτρων σε φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα έως 200.000 δολάρια, το Χάρβαρντ δήλωσε ότι οι φοιτητές από οικογένειες που βγάζουν κάτω από 100.000 δολάρια δεν θα πληρώσουν σχεδόν τίποτα.

Για αυτούς τους φοιτητές, το Χάρβαρντ θα καλύψει τα δίδακτρα, τη διατροφή, τη στέγαση, τα έξοδα μετακίνησης μεταξύ της πανεπιστημιούπολης και του σπιτιού, τα δίδακτρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, καθώς και την ασφάλιση υγείας, αν χρειαστεί. Το πανεπιστήμιο θα πληρώσει επίσης για «χειμερινό εξοπλισμό» που θα βοηθήσει τους φοιτητές να αντισταθούν στους σκληρούς χειμώνες στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, μαζί με μια επιχορήγηση «εκκίνησης» ύψους 2.000 δολαρίων.

Στην ανακοίνωση του Χάρβαρντ αναφέρεται ότι, εκτός από τα δίδακτρα, οι φοιτητές από οικογένειες με εισόδημα έως 200.000 δολάρια θα μπορούσαν να είναι δικαιούχοι επιπλέον οικονομικής βοήθειας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Το πανεπιστήμιο ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι φοιτητές από οικογένειες που βγάζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για ορισμένες μορφές οικονομικής βοήθειας, ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειάς τους.

Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι δαπάνησε 275 εκατομμύρια δολάρια για οικονομική βοήθεια φέτος, αλλά δεν είχε εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσει το νέο του σχέδιο. Λίγο πάνω από τους μισούς προπτυχιακούς φοιτητές του Χάρβαρντ λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, ανέφερε η σχολή.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM