Κλιμακώνεται η κρίση στο Columbia – Αποβολές και αναστολές φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις

Κλιμακώνεται η κρίση στο Columbia – Αποβολές και αναστολές φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Το Πανεπιστήμιο Columbia απέβαλε, ανέστειλε ή ανακάλεσε πτυχία φοιτητών που συμμετείχαν σε κατάληψη πανεπιστημιακού κτηρίου κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε η διοίκηση την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο κυβερνητικών πιέσεων και περικοπών χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς το πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται σε λίστα 60 ιδρυμάτων που ελέγχονται για «αντισημιτική παρενόχληση».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι φοιτητές τιμωρήθηκαν με βάση τη «σοβαρότητα της συμπεριφοράς τους» και τυχόν προηγούμενες παραβιάσεις των κανόνων. Η πειθαρχική διαδικασία διήρκεσε μήνες και περιλάμβανε ακροάσεις για κάθε φοιτητή.

Επιπλέον, όσοι είχαν ήδη αποφοιτήσει θα χάσουν τα πτυχία τους. Ο ακριβής αριθμός των φοιτητών που επηρεάζονται δεν αποκαλύφθηκε.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί επιστολή του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου προς 60 πανεπιστήμια – ανάμεσά τους το Harvard και το Princeton – με την οποία προειδοποιούσε ότι η έλλειψη προστασίας των Εβραίων φοιτητών από «αντισημιτικές παρενοχλήσεις» μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες και περικοπές χρηματοδότησης.

Στις 7 Μαρτίου, το Υπουργείο Παιδείας είχε ήδη ανακοινώσει περικοπή 400 εκατ. δολαρίων προς το Columbia, επικαλούμενο αποτυχία του ιδρύματος να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές.

Η απόφαση του Columbia προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Φοιτητικές οργανώσεις κατηγορούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου για ενδοτικότητα στις κυβερνητικές πιέσεις και φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Παράλληλα, η σχολή δημοσιογραφίας του Columbia προειδοποίησε φοιτητές – ειδικά όσους δεν είναι Αμερικανοί πολίτες – να αποφεύγουν αναρτήσεις για τη Γάζα ή την Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιστορικός Έραλντο Σόουζα ντος Σάντος από το Πανεπιστήμιο Cornell δήλωσε ότι το Columbia «αντί να προστατεύει την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης, συμμετέχει ενεργά στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας».

Συλλήψεις και νομικές εξελίξεις

Εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων, οι αρχές συνέλαβαν τον Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή και ηγετική μορφή των κινητοποιήσεων, στις 11 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και παντρεμένος με Αμερικανίδα πολίτη, οι αρχές επιδιώκουν την απέλασή του.

Ο ίδιος και άλλοι επτά φοιτητές κατέθεσαν μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ζητώντας να αποτραπεί η πρόσβαση του Κογκρέσου σε φοιτητικά αρχεία του Columbia και του Barnard College.

Παράλληλα, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη στο Trump Tower της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία υπέρ της απελευθέρωσης του Χαλίλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα εναντίον των διαδηλωτών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η σύλληψη του Χαλίλ είναι «μόνο η αρχή».

Την ίδια στιγμή, το Columbia αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη φοιτητική κοινότητα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ότι η ελευθερία της έκφρασης καταπατείται υπό κυβερνητικές εντολές.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Διεθνή / Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Η πρωθυπουργός της χώρας θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Τετάρτη προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συζητήσει με τον Γροιλανδό ομόλογό της για το «ταμείο συμφιλίωσης»
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Διεθνή / Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Οι οδηγίες αφορούσαν τα αεροδρόμια σε Κοπεγχάγη και Όσλο - «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή» απαντά η Γερμανία, για τις παραβιάσεις ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Διεθνή / Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια και μπορούν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Διεθνή / Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης από Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Πορτογαλία προκαλεί σεισμό στη Μέση Ανατολή - Οργή στο Ισραήλ, σενάρια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και φόβοι για νέες συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM