Χαμενεΐ: Αν φύγουν οι ΗΠΑ θα σκίσουμε τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Χαμενεΐ: Αν φύγουν οι ΗΠΑ θα σκίσουμε τη συμφωνία για τα πυρηνικά Facebook Twitter
0

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα τηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα εφόσον και οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει τη σέβονται, όμως «θα την σκίσει», αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν.

 

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές πέντε ημέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη σέβεται τη συμφωνία του 2015 και απειλώντας ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από αυτή.

 

Η κίνηση αυτή του Τραμπ τον έφερε σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν --τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ-- οι οποίες τόνισαν ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να ακυρώσει μονομερώς μια συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

Ο Χαμενεΐ χαιρέτισε τη στήριξη των χωρών αυτών, όμως τόνισε ότι δεν αρκεί. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση για τα πρακτικά μέσα που έλαβε η Αμερική», επεσήμανε. Αν ο Τραμπ ακυρώσει τη συμφωνία, «το Ιράν θα την σκίσει».

 

Εξάλλου κατήγγειλε «τους λίβελους και τις φλυαρίες» του Τραμπ.

 

«Δεν θέλω να χάσω τον χρόνο μου για να απαντήσω στους λίβελους και τις φλυαρίες του άξεστου Αμερικανού προέδρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, παρά την πίεση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να το αναστείλει.

 

«Πρέπει να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στο αμυντικό μας πρόγραμμα», δήλωσε. «Ρωτάνε γιατί το Ιράν έχει πυραύλους. Εσείς γιατί έχετε πυραύλους; Γιατί έχετε πυρηνικά όπλα;», διερωτήθηκε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM