Χαλέπι: Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι αντάρτες εισήλθαν στην πόλη

Χαλέπι: Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι αντάρτες εισήλθαν στην πόλη Facebook Twitter
Σκίζοντας μια γιγαντοαφίσα που απεικονίζει τον πρόεδρο Άσαντ, σήμερα στο Χαλέπι της Συρίας...GETTY
0

Τζιχαντιστές και σύμμαχοί τους κυρίευσαν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Συρίας.

Η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ αιφνιδίασε τη Συρία, ο στρατός της οποίας επιβεβαίωσε πριν από λίγο, ότι οι αντάρτες εισήλθαν σε μεγάλα τμήματα της πόλης.

Στην αιματηρή επίθεση, έχουν σκοτωθεί δεκάδες στρατιώτες, αναγκάζοντας τον στρατό να ανασυνταχθεί, στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια.

Καθώς οι τζιχαντιστές σαρώνουν στο Χαλέπι, ο στρατός κλείνει το αεροδρόμιο και τους δρόμους.

Η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αποτελεί την πρώτη δημόσια παραδοχή ότι οι αντάρτες εισήλθαν στο Χαλέπι, το οποίο βρισκόταν υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, εκδίωξαν τους αντάρτες πριν από οκτώ χρόνια.

Νωρίτερα , ο στρατός ανακοίνωσε μια «προσωρινή απόσυρση στρατευμάτων» προκειμένου να προετοιμάσει μία αντεπίθεση εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Η απόσυρση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανασύνταξης όσο είναι σε αναμονή για την άφιξη ενισχύσεων, δήλωσαν από τον στρατό.

«Ο μεγάλος αριθμός τρομοκρατών και η πολλαπλότητα των πεδίων μάχης οδήγησαν τις ένοπλες δυνάμεις μας να προχωρήσουν σε μια επιχείρηση ανασύνταξης με στόχο την ενίσχυση των γραμμών άμυνας προκειμένου να απορροφήσουν την επίθεση, να προστατεύσουν τις γραμμές των αμάχων και των στρατιωτών και προετοιμαστούν για μία αντεπίθεση», επισήμανε ο στρατός.

Στην ενημέρωση γνωστοποιήθηκε από τον στρατό ότι οι βομβαρδισμοί από τη μεριά της Συρίας, σταμάτησαν τους αντάρτες από το να λάβουν σταθερές θέσεις. Δεσμευτηκε ακόμη, ότι θα «τους εκδιώξει και να αποκαταστήσει τον έλεγχο του κράτους… σε ολόκληρη την πόλη και την ύπαιθρό της».

Χαλέπι: Χιλιάδες άμαχοι φεύγουν

Όσο η σύρραξη βρίσκεται εν εξελίξει, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν με τα οχήματά τους από τη συριακή πόλη, μέσω της κεντρικής διασταύρωσης Κανάσιρ Ατρίγια.Οι ουρές αυτοκίνητων, κατευθύνονται προς τη Λατάκια και τη Σαλαμίγια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς η κεντρική λεωφόρος που συνδέει τη Δαμασκό και το Χαλέπι έχει κλείσει.

Στην ενημέρωση, αναφέρθηκαν στους δεκάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε σφοδρές μάχες με τους αντάρτες στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες.

«Η μισή πόλη του Χαλεπιού βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της (τζιχαντιστικής οργάνωσης) Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και συμμαχικών οργανώσεων», τόνισε νωρίτερα, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι δυνάμεις της Δαμασκού αποσύρθηκαν δίχως τουφεκιά, «χωρίς μάχη».
 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM