H Τουρκία απειλεί Σύρους με απέλαση μετά από viral video με μπανάνες στο TikTok

H Τουρκία απειλεί Σύρους με απέλαση λόγω ενός viral video με μπανάνα στο TikTok Facebook Twitter
Pixabay
0

Με σύλληψη και απέλαση απειλούνται οι Σύροι που συμμετέχουν στην τελευταία τρέλα του TikTok στην Τουρκία.

Σε ένα φαινομενικά αθώο παιχνίδι στο TikTok, Σύροι στην Τουρκία τρώνε μπανάνες και προκαλούν τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόκληση δεν είναι απλή υπόθεση στην Τουρκία, καθώς, αυτά τα βίντεο θα μπορούσαν να έχουν μόνιμες συνέπειες για ορισμένους Σύρους.

Τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τους Σύρους για «υποκίνηση μίσους» επειδή τρώνε μπανάνες με «προκλητικό» τρόπο. Αρκετοί Σύροι έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν απέλαση.

Σε ένα κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας προς τη μεγάλη συριακή κοινότητα της Τουρκίας, οι μπανάνες έχουν γίνει σύμβολο διχασμού.

Η πρόκληση της μπανάνας αντλεί έμπνευση από ένα viral βίντεο μιας έντονης συζήτησης μεταξύ Σύρων και Τούρκων σχετικά με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Η οικονομία της Τουρκίας υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό που έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο.

Στο βίντεο, μοιράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις και μια νεαρή Σύρια, σε άπταιστα τουρκικά, υπερασπίστηκε την εργασιακή ηθική των προσφύγων. Σε απάντηση, Τούρκοι είπαν ότι Σύροι και Αφγανοί παίρνουν τις δουλειές τους.

Τέτοιες απόψεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 3,6 εκατομμυρίων Σύριων.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έχει αυξηθεί, με αρκετούς εθνικιστές Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για σκληρότερους περιορισμούς.

Αλλά αυτό που έκανε αυτό το βίντεο να γίνει viral ήταν το γεγονός  που επισημαίνουν αρκετοί Τούρκοι, ότι δηλαδή οι Σύροι αγοράζουν «κιλά μπανάνες στο παζάρι» την ώρα που οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Η αντίληψη αυτή, η οποία προκάλεσε συζήτηση μεταξύ της συριακής κοινότητας στην Τουρκία, γρήγορα έγινε viral στο TikTok. 

Ενώ τα αστεία με τις μπανάνες ήταν μόνο για διαδικτυακή διασκέδαση, δεν φάνηκε ότι όλοι το έβλεπαν έτσι.

Σε μια φωτογραφία, που κυκλοφόρησε, ένας χρήστης είχε  αντικαταστήσει την τουρκική σημαία με μια μπανάνα. Το νεοϊδρυθέν εθνικιστικό Κόμμα Νίκης εξέδωσε καταγγελία εναντίον Σύρων χρηστών του TikTok για «προσβολή του τουρκικού λαού και της σημαίας του».

Άλλοι επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι τα βίντεο «χλευάζουν τη σοβαρή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι».

Σε μια περίοδο οικονομικής συμφοράς, τα βίντεο με τις μπανάνες εξόργισαν και τις τουρκικές αρχές.

Την περασμένη Πέμπτη, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 11 Σύρους που δημοσίευσαν βίντεο με μπανάνες, κατηγορώντας τους για «πρόκληση και υποκίνηση μίσους».

Η Τουρκική Αρχή Μετανάστευσης είπε ότι πρόκειται να τους απελάσει.

Από την πλευρά τους οι αρχές κάνουν προσπάθειες για να «αποκαλυφθούν όλες οι προκλητικές αναρτήσεις» και να αντιμετωπιστούν «όλα τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Σύριο δημοσιογράφο Majed Shamaa, ο οποίος είχε κάνει τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την πρόκληση της μπανάνας στην Κωνσταντινούπολη.

Ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί φάνηκαν να υποστηρίζουν τις συλλήψεις. Σε ένα tweet, ο  Ilay Aksoy του εθνικιστικού Καλού Κόμματος είπε ότι «αυτοί οι μπαναναφάγοι μας κοροϊδεύουν και προσβάλλουν τη σημαία μας».

Αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών που υποστηρίζει τη μειονότητα είπε ότι οι συλλήψεις είναι «ρατσιστικές».

«Δεν κοροϊδεύουμε τους Τούρκους, χλευάζουμε τον ρατσισμό. Η οικονομική επιδείνωση μας επηρεάζει όλους» ανέφερε η συριακή διασπορά στην Τουρκία.

Η Σύρια δημοσιογράφος Deema Shullar, που ζει στην Κωνσταντινούπολη, είπε στο BBC ότι τα περισσότερα βίντεο ήταν ακίνδυνα και «απλά αστεία».

Ωστόσο, είπε ότι μερικά από αυτά μπορεί να έχουν κριθεί «επιβλαβή και προσβλητικά». Στην Τουρκία υπάρχουν αυστηροί νόμοι που απαγορεύουν τις προσβολές κατά του κράτους, της σημαίας και του προέδρου Ερντογάν.

Οι δημιουργοί αυτών των βίντεο θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, είπε η κ. Shullar.

Πρόσθεσε δε, ότι πολλοί Σύροι φοβούνται μήπως απελαθούν «με βάση μια ανάρτηση στο Facebook που μπορεί να ερμηνευτεί με συγκεκριμένο τρόπο».

Χαρακτήρισε δε, την απέλαση «πράξη εκφοβισμού» από την τουρκική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM