Μια τεχνική βλάβη ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στο 50% των περίπου 30.000 πτήσεων, που είναι προγραμματισμένες για σήμερα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

 

Σύμφωνα με τη Eurocontrol, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, το τεχνικό πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα διαχείρισης της τακτικής ροής.

 

«Σήμερα, 29.500 πτήσεις αναμένονταν στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Περίπου στις μισές εξ αυτών ενδέχεται να καταγραφούν καθυστερήσεις» τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Eurocontrol, η οποία νωρίτερα έκανε λόγο για μια βλάβη στο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχυμένης Τακτικής Ροής (ETFMS).Το πρόβλημα με το σύστημα εντοπίστηκε και λαμβάνονται μέτρα που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα, διαβεβαίωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, που αναμένει ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί «έως αργά το βράδυ».


Ωστόσο τα σχέδια πτήσης που είχαν κατατεθεί πριν από τις 12.26 ώρα Παρισιού (10.26 UTC) χάθηκαν και ζητήθηκε από τις αεροπορικές εταιρείες να υποβάλουν εκ νέου σχέδια πτήσης για όλα τους τα αεροσκάφη που δεν έχουν απογειωθεί.

 

Η Eurocontrol δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε, ενώ μία εκπρόσωπος τύπου επισήμανε στο AFP ότι είναι κάτι το πρωτοφανές.


Πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια άρχισαν ήδη να προειδοποιούν το επιβατικό κοινό για προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν.


Το αεροδρόμιο Άμστερνταμ- Σχίπχολ συνέστησε στους επιβάτες να ενημερώνονται σχετικά με την εξέλιξη των πτήσεών τους στον ιστότοπό του λόγω της βλάβης που ανέφερε η Eurocontrol, κάνοντας λόγο για «πιθανές συνέπειες στις διαδικασίες αναχώρησης».


«Η κυκλοφορία μας αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων στα συστήματα @eurocontrol» αναφέρει στο Twitter το αεροδρόμιο του Ελσίνκι.


Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών επισήμανε ότι οι αναχωρήσεις «θα περιοριστούν στις 10 ανά ώρα». «Θα εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο εντός των επόμενων ωρών» τόνισαν οι αρμόδιοι στο Twitter.

 

Τα αεροδρόμια του Δουβλίνου, της Πράγας και της Κοπεγχάγης, προειδοποίησαν επίσης για πιθανές καθυστερήσεις.