ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Γερμανία: Θέλουμε η Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, λένε οι ακροδεξιοί

Γερμανία: Θέλουμε η Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, λένε οι ακροδεξιοί Facebook Twitter
1

Tην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, λόγω της αδυναμίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση φαίνεται πως απολαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως παραδέχεται ένας από τους επικεφαλής του κόμματος.


«Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε συνέντευξή του στο AFP, μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του AfD στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. «Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε (η Μέρκελ) να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή», ανέφερε ο επικεφαλής, μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ, της προεκλογικής εκστρατείας του AfD.


Η προεκλογική εκστρατεία του AfD βασίστηκε στο σύνθημα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Το κόμμα σχηματίστηκε το 2013 και αρχικά είχε κυρίως αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα, όμως αργότερα στράφηκε στην ακροδεξιά εκμεταλλευόμενο την ανησυχία των Γερμανών μετά την είσοδο στη χώρα το 2015 περισσότερων από ενός εκατομμυρίου προσφύγων.


Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου κέρδισαν τις εκλογές, σημείωσαν ιστορικά χαμηλό ποσοστό και έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.


Η απειλή της κήρυξης νέων εκλογών είναι πλέον ορατή και ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος της Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 12 χρόνια.


Ο Γκάουλαντ από την πλευρά του αναμένει τα καλύτερα για το κόμμα του σε περίπτωση νέων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να τον δικαιώνουν. «Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν το ζητάμε εμείς, όμως είμαστε έτοιμοι και μάλλον θα κερδίσουμε», πρόσθεσε.


Παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, το AfD εκμεταλλεύεται την κοινωνική κατάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα η Siemens ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων 920 στη Σαξονία, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος.

«Αυτό μάλλον θα μας βοηθήσει», εκτίμησε ο Γκάουλαντ, που παραδέχεται ότι το κόμμα του προσελκύει κυρίως τους διαμαρτυρόμενους. «Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν το AfD εξαιτίας των προσώπων που το απαρτίζουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν», εξήγησε.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα εξελιχθεί θετικά
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM