Γερμανία: Η λέξη της χρονιάς που νίκησε το Grexit

Γερμανία: Η λέξη της χρονιάς που νίκησε το Grexit Facebook Twitter
0

Η λέξη "Flüchtlinge", δηλαδή "πρόσφυγες" είναι η λέξης της χρονιάς στη Γερμανία, όπως αναδείχτηκε από ψηφοφορία επιτροπής ειδικών γλωσσολόγων της Εταιρίας για τη γερμανική γλώσσα.

Ο κατάλογος των υποψήφιων λέξεων και εκφράσεων για το 2015 ήταν μακρύς-περίπου 2.500 -και ήταν στενά συνδεδεμένες με διάφορα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. 

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η έκφραση «Je suis Charlie», που κυριάρχησε ως ένδειξη συμπαράστασης, μετά την τζιχαντιστική επίθεση κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

Τρίτη είναι η πολύ οικεία σε εμάς και στους Γερμανούς λέξη «Grexit», λόγω της κατάστασης, στην κόψη του ξυραφιού το καλοκαιρι με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έχει καθιερώσει τον θεσμό της «λέξης της χρονιάς» από το 1971. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ, ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM