Γάζα: Στους 82 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα - Αποδεκατίζονται τα νοσοκομεία

Γάζα: Στους 82 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα - Αποδεκατίζονται τα νοσοκομεία Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Περισσότεροι από 82 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα κύμα ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τον ήδη καταστροφικό απολογισμό μετά από 19 μήνες αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Το Ισραήλ έπληξε τουλάχιστον εννέα διαφορετικά σημεία στα νότια, με αναφορές για τουλάχιστον 36 σορούς που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκείνων των περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, που έγινε στόχος του Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέθηκε εκτός λειτουργίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας Νέες.

Την ίδια ώρα, δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε τμήματα της πόλης της Γάζας, όσο το Ισραήλ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί «με έντονη δύναμη». Ο αποκλεισμός εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας -που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προμήθειες καταλυμάτων συνεχίζεται για δέκατη εβδομάδα, ενισχύοντας τον «πόλεμο της πείνας» στην ολοένα και πιο αποδυναμωμένη Γάζα.

Μια ομάδα πρώην ομήρων υπέγραψε ανοιχτή επιστολή προς την ισραηλινή κυβέρνηση, ζητώντας μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα προβλέπει την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων από τη Γάζα.

Γάζα: «Στόχευσαν αμάχους την ώρα που κοιμούνταν»

Οι δεκάδες νέοι θάνατοι ήρθαν ανήμερα της 77ης επετείου της Νάκμπα ή αλλιώς της Παλαιστινιακής Καταστροφής,  όταν περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν βίαια από τις σιωνιστικές πολιτοφυλακές κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, περιέγραψε τη χθεσινή, ως «άλλη μια αιματηρή μέρα» στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές του σε κατοικημένες περιοχές. «Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν απευθείας εννέα σπίτια χωρίς καμία προειδοποίηση στην πόλη Χαν Γιουνίς», είπε, προσθέτοντας ότι ολόκληρες οικογένειες «φανίστηκαν εντελώς».

Περιέγραψε την κατάσταση «χαοτική», με τους πολίτες να διαφεύγουν από τις επανειλημμένες εντολές αναγκαστικής εκκένωσης. «Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε αμάχους ενώ κοιμούνταν» εξαπολύοντας 13 αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia και σε κοντινές περιοχές. Οι ομάδες πολιτικής προστασίας, πρόσθεσε, είναι καταβεβλημένες και αγωνίζονται να διασώσουν όσους έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Ο Abu Azzoum επισήμανε, ότι τα χτυπήματα αντανακλούν ένα «μοτίβο επιθέσεων που δεν στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά στη συστηματική καταστροφή του κοινωνικού ιστού της Γάζας».
 

Γάζα: «Την επόμενη εβδομάδα, δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε τους ασθενείς

Βρετανίδα νοσοκόμα που ολοκλήρωσε την τελευταία ημέρα της εξάμηνης βάρδιας της ως διευθύντρια σε νοσοκομείο πλησίον της Ράφα, είπε στο BBC, πως όταν έφτασε, το Ισραήλ είχε ήδη μπλοκάρει τη βοήθεια για ένα μήνα και η έλλειψη τροφίμων έχει τεράστιες συνέπειες.

«Οι ασθενείς μας και η τοπική κοινότητα είναι όλοι απελπισμένοι για φαγητό. Οι άνθρωποι πεινάνε πολύ, οι εντάσεις αυξάνονται. Την επόμενη εβδομάδα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους ταΐσουμε καθόλου».

Η χρηματοδοτούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο UK-Med περιέθαλψε 36.000 άτομα σε τρεις τοποθεσίες στη Γάζα τον περασμένο μήνα. «Στις περισσότερες ζώνες συγκρούσεων οι άνθρωποι, ο άμαχος πληθυσμός θα μπορέσει να φύγει και να πάρει τα παιδιά του και τις έγκυες γυναίκες. Αλλά αυτό προφανώς δεν συμβαίνει εδώ», συνέχισε η νοσοκόμα στη Γάζα.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM