Γάζα: Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο νέας ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και κλιμάκωση των επιθέσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο στρατός του Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Ενεργούμε σύμφωνα με δομημένο σχέδιο και προχωράμε στην επόμενη φάση. Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την ανυπακοή της… Θα επεκτείνουμε τη δράση μας, θα καταλάβουμε περισσότερα εδάφη, θα ερευνήσουμε και θα καταστρέψουμε τρομοκρατικές υποδομές μέχρι τη συντριβή της (Χαμάς)», είπε ο στρατηγός Εγιάλ Ζαμίρ στη διάρκεια επιθεώρησης ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενενήντα τρία φορτηγά του ΟΗΕ που μετέφεραν βοήθεια, όπως αλεύρι για τα αρτοποιεία, βρεφικές τροφές, ιατρικά υλικά και φάρμακα, διέσχισαν σήμερα το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ για τη Γάζα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Έως και 14.000 παιδιά μπορεί να πεθάνουν σε 48 ώρες

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μίλησε στην εκπομπή Today's του BBC στο Radio 4 για την θλιβερή ποσότητα βοήθειας που αφήνει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα.

Η διεθνής πίεση για έναν επαπειλούμενο λιμό ανάγκασε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ότι θα χαλαρώσει τον καταστροφικό αποκλεισμό βοήθειας 11 εβδομάδων για να αποτρέψει μια «κρίση πείνας» στη Γάζα - αλλά μόνο σε ένα ελάχιστο επίπεδο.

Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι πέντε φορτηγά με βοήθεια μπήκαν χθες στη Γάζα, αλλά το χαρακτήρισε "σταγόνα στον ωκεανό" και εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του πληθυσμού. Είπε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια, τα οποία περιέχουν παιδικές τροφές και τρόφιμα, βρίσκονται τεχνικά στη Γάζα, αλλά δεν έχουν φτάσει στους αμάχους, καθώς βρίσκονται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν σε 48 ώρες, αν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως. "Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 μωρά μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες", δήλωσε στο BBC. 

Ερωτηθείς πώς τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες επί τόπου - και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί... έχουμε ακόμα πολλούς ανθρώπους επί τόπου - είναι στα ιατρικά κέντρα, είναι στα σχολεία... προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

Διεθνή / «Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ήταν η ομιλία ενός ηττημένου άνδρα, ενός απελπισμένου ηγέτη» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Kneecap: Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά του μέλους του συγκροτήματος

Διεθνή / Kneecap: Δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά μέλους του συγκροτήματος

«Η όλη διαδικασία δεν αφορούσε εμένα. Πάντα αφορούσε τη Γάζα, το τι συμβαίνει αν τολμήσεις να μιλήσεις», είπε ο Liam Óg Ó hAnnaidh μιλώντας στον κόσμο που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες

Διεθνή / Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τις πτήσεις πολιτικών drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες παραβιάσεις απειλή για την εθνική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM