Όταν η Ρεχάμ Αλκαχλούτ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ψάχνει για τροφή στις αγορές της Γάζας, την καταλαμβάνει ένα άγχος που πυροδοτείται από τα λιγοστά -πλέον- παντοπωλεία, τη μυρωδιά καμένου ξύλου και πλαστικού, και την ελάχιστη προσφορά των υπερτιμημένων βασικών αγαθών.
Οι αγορές, που κάποτε έσφυζαν από κίνηση, φρούτα και λαχανικά, έχουν αδειάσει λόγω μηνών πολιορκίας, βομβαρδισμών και οικονομικής κατάρρευσης. Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις 18 Μαρτίου, η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί κατά 5.000%, λένε οι κάτοικοι, και η τιμή του λαδιού κατά 1.200%.
«Κανείς δεν είναι σε θέση να τα αγοράσει,» λέει η Αλκαχλούτ. «Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε μικρές ποσότητες μόνο και μόνο για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», προσθέτει.
Η πείνα στη Γάζα δεν είναι πια απλώς ένας κίνδυνος, είναι προ των πυλών, προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί. Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο μετράει πόσο σοβαρή είναι η επισιτιστική κρίση σε μια περιοχή.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεσή τους (12 Μαΐου), ολόκληρη η Γάζα βρίσκεται πλέον στο επίπεδο «Έκτακτης Ανάγκης» — ένα βήμα πριν από τον επίσημο χαρακτηρισμό «λιμός».
Περίπου 470.000 άνθρωποι (δηλαδή 1 στους 5 κατοίκους) βρίσκονται ήδη στο πιο επικίνδυνο στάδιο, που σημαίνει:
- σοβαρή πείνα
- κίνδυνο θανάτου από ασιτία
- ακραία φτώχεια
- κρίσιμα επίπεδα υποσιτισμού
Εκτόξευση τιμών
Η έλλειψη τροφίμων και οι εκρηκτικές τιμές αποτυπώνουν την ίδια εικόνα:
- Ένα κιλό ρύζι που κόστιζε 3 δολάρια πριν μερικούς μήνες, τώρα κοστίζει 10
- Το αγγούρι είναι 7 φορές πιο ακριβό
- Το γάλα για βρέφη κοστίζει 4 φορές περισσότερο
- Μια κονσέρβα αρακά έχει αυξηθεί κατά 1.000%
Ορισμένα βασικά είδη, όπως τα φρούτα και το κοτόπουλο, δεν υπάρχουν καν στα ράφια.

Οι κοινοτικές κουζίνες στη Γάζα, που κάποτε ήταν σωσίβιο για χιλιάδες οικογένειες, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτοί οι χώροι λειτουργούσαν με εθελοντές που ετοίμαζαν και μοίραζαν δωρεάν γεύματα στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Πλέον, μόνο λίγες έχουν απομείνει σε λειτουργία, αφήνοντας τεράστια κενά στην παροχή επείγουσας τροφής.
Οι τιμές των βασικών προμηθειών έχουν εκτοξευθεί, σύμφωνα με τους κατοίκους:
- Το υγραέριο για μαγείρεμα έχει αυξηθεί κατά 2.400%
- Το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 5.600%
Με αυτά τα κόστη, είναι σχεδόν αδύνατο να μαγειρεύουν σε μεγάλη κλίμακα.
«Για να μπορέσουμε να τους ταΐσουμε, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα»
Η Ζιλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA (Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), δηλώνει: «Όλο το μοντέλο των κοινοτικών κουζινών που ξεκινήσαμε στη διάρκεια του πολέμου σχεδόν καταρρέει, γιατί πλέον δεν υπάρχουν προμήθειες. Οι τιμές σε όλα τα προϊόντα έχουν εκτοξευθεί».
To World Central Kitchen (WCK), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει γεύματα σε κοινότητες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπιστικές κρίσεις, ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου ότι αναγκάζεται να σταματήσει το μαγείρεμα στη Γάζα.
Ο Wadhah Hubaishi, διευθυντής του WCK για την ανταπόκριση στη Γάζα, δήλωσε: «Για να μπορέσουμε να ταΐσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα. Αν μας δοθεί πλήρης πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, στους συνεργάτες μας και στις προμήθειες, μπορούμε να προσφέρουμε 500.000 γεύματα την ημέρα στους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας».
Πλιάτσικο
«Πριν περίπου μια εβδομάδα, λεηλατήθηκαν καταστήματα με λαχανικά στις περιοχές Αλ-Νασρ, Αλ-Σάτι και Σέιχ Ραντουάν. Πώς να ταΐσει ένας άνθρωπος την οικογένειά του χωρίς καθόλου εισόδημα; Κάποιοι καταφεύγουν στην κλοπή», αναφέρει η Αλκαχλούτ.
Το Associated Press μετέδωσε ότι τόσο ένοπλες ομάδες όσο και απλοί πολίτες συμμετείχαν σε λεηλασίες αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας και καταστημάτων στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Η Χαμάς έχει επιβεβαιώσει ότι εκτέλεσε άτομα που κατηγορήθηκαν για λεηλασία και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής δύναμης 5.000 ανδρών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Η UNRWA αναφέρει ότι και το κύριο συγκρότημά της στη Γάζα, καθώς και αγορές και κοινοτικές κουζίνες, έχουν δεχθεί επιθέσεις από λεηλασίες.
Με πληροφορίες από Time