Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ αμφισβήτησαν ανοιχτά τη νομιμότητα των επιχειρήσεων στη Γάζα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθεί «ολοκληρωτική νίκη», τονίζοντας ότι απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την παράδοση της Χαμάς, την εξορία των ηγετών της, και την αποστρατικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά κατήγγειλαν σε κοινή δήλωσή τους χθες, Δευτέρα (19/5) την «αφόρητη» ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η οποία έρχεται μετά από έναν πολύμηνο αποκλεισμό και περιλαμβάνει ένα νέο κύμα χερσαίων επιθέσεων και αεροπορικών επιδρομών της Γάζας.
«Το Ισραήλ υπέστη μια αποτρόπαια επίθεση στις 7 Οκτωβρίου (σ.σ. του 2023). Υποστηρίζαμε πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς κατά της τρομοκρατίας. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη», έγραψαν οι τρεις ηγέτες. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες ως απάντηση», πρόσθεσαν.
Η σπάνια, κοινή παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Νετανιάχου, ο οποίος επιτέθηκε στους τρεις ηγέτες με δική του δήλωση αργά τη Δευτέρα. «Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας και απαιτώντας ένα παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες στο Λονδίνο, την Οτάβα και το Παρίσι προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προσκαλούν περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθεί «ολοκληρωτική νίκη», τονίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο εάν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, η Χαμάς παραδώσει τα όπλα της, οι ηγέτες της εξοριστούν και η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί.
«Το Ισραήλ αποδέχεται το όραμα του προέδρου Τραμπ και καλεί όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν το ίδιο» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στην πρόταση του Αμερικανού ηγέτη να καταλάβει τη Γάζα, να εκδιώξει τον παλαιστινιακό πληθυσμό που κατοικεί εκεί και να την αναπλάσει. Το σχέδιο απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προειδοποίησαν κατά «οποιασδήποτε μορφής εθνοκάθαρσης», αλλά γρήγορα αγκαλιάστηκε από τον Νετανιάχου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον Νετανιάχου πέρυσι, αφού ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, και ξανά τον περασμένο μήνα, όταν έφερε στο προσκήνιο τη γαλλική αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Ολλανδία κάλεσε επίσης πρόσφατα την ΕΕ να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ λόγω της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 55.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εξαναγκαστεί στην πείνα.
Η Γαλλία αύξησε την πίεση την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της ολλανδικής πρότασης να επανεξεταστεί η συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Η συμφωνία έχει μια πολιτική διάσταση και επίσης μια εμπορική διάσταση. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να τερματιστεί (σ.σ. η συμφωνία). Αλλά η κατάσταση στη Γάζα μας αναγκάζει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο.