Συμμαχικές χώρες «μπλοκάρουν» αγορές F-35 ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ

Συμμαχικές χώρες «μπλοκάρουν» αγορές F-35 ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ Facebook Twitter
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ μπροστά από ένα F-35/ Φωτ.: Getty Images
0

Η επιβολή νέων αμερικανικών δασμών και οι αυξημένες απαιτήσεις αμυντικών δαπανών από τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν τις πρώτες σοβαρές αντιδράσεις συμμάχων, με ορισμένες χώρες να στοχεύουν σε ένα από τα πιο εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ, το μαχητικό F-35.

Η Ισπανία ακύρωσε την αγορά πολλών δισεκατομμυρίων των αμερικανικών stealth αεροσκαφών, επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αποφυγής εξάρτησης από μη αξιόπιστους εταίρους. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη διαμάχη με την Ουάσιγκτον για τον νέο στόχο δαπανών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ.

Στην Ελβετία, οι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ αναζωπύρωσαν την πολιτική αντιπαράθεση για την αγορά 36 F-35, η οποία είχε εγκριθεί οριακά σε δημοψήφισμα το 2021. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεση να προχωρήσει, αλλά ζήτησε επανεξέταση του κόστους, που ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,6 δισ. δολάρια λόγω δασμών και πληθωρισμού. Απόφαση αναμένεται τον Νοέμβριο.

Η Ινδία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «παγώνει» ορισμένες αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων — μεταξύ αυτών τεθωρακισμένων Stryker και αντιαρματικών πυραύλων Javelin — μετά τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών σε 50% για ινδικά προϊόντα, ως αντίποινα στις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Το Νέα Δελχί διέψευσε επίσημα τις πληροφορίες, ωστόσο η ένταση στις σχέσεις είναι εμφανής.

Το πρόγραμμα του F-35, που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin με εξαρτήματα από περισσότερους από 100 διεθνείς προμηθευτές, κινδυνεύει από πιθανές ακυρώσεις, καθώς οι μαζικές παραγγελίες του εξωτερικού συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλότερου κόστους ανά μονάδα. Ενδεχόμενη μείωση των αγορών μπορεί να αυξήσει τις τιμές για όλους.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολιτική Τραμπ ενισχύει τις τάσεις «αμυντικής αυτάρκειας» στην Ευρώπη, ωστόσο η πλήρης αντικατάσταση αμερικανικών συστημάτων με εγχώρια παραγωγή θα απαιτήσει χρόνια. Παράλληλα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να υπονομεύσουν πολυετείς στρατηγικές σχέσεις, όπως αυτή με την Ινδία.

Όπως τονίζει ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας: «Ακόμη κι αν μια μελλοντική κυβέρνηση προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη ζημιά, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη — και αυτή η βιομηχανία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη».

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM