Γαλλία: Ο δράστης δημοσίευσε φωτογραφία από το πτώμα του καθηγητή - Νέες λεπτομέρειες στο φως

Γαλλία: Ο δράστης δημοσίευσε φωτογραφία από το πτώμα του καθηγητή - Νέες λεπτομέρειες στο φως Facebook Twitter
0

Ο 18χρονος, που αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας σε προάστιο του Παρισιού, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, είχε πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ρικάρ είπε ακόμη ότι ο γεννημένος στη Ρωσία τσετσενικής καταγωγής δράστης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ανήρτησε μια φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή στο Twitter, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. Ο Ρικάρ είπε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκε στον δράστη.

Η αστυνομία πυροβόλησε και τον σκότωσε λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Σαμιέλ Πατί μέρα μεσημέρι στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν την Παρασκευή.

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Ο Ρικάρ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,... προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ».

Ο Πατί είχε νωρίτερα μέσα στον μήνα δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία.

Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 9 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση. Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ'Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη του Πατί ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο χαρακτήριζε αλήτη τον καθηγητή και έκανε έκκληση προς άλλους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν "σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας"».

Δεν είναι σαφές αν ο γονέας αυτός είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αν ο δράστης είχε δει το συγκεκριμένο βίντεο.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM