Γαλλία για το βέτο της Τουρκίας: Θέλει να ενισχύσει το ΝΑΤΟ ή είναι αντίθετη;

Ο Μακρόν με τον Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. 

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν «μια ιστορική επιλογή», επεσήμανε η Κολονά σε συνέντευξη στην εφημερίδα Journal du Dimanche. «Το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία. 

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», συμπλήρωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. 

«Η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», απάντησε η Κολονά όταν ρωτήθηκε αν η αντίθεση των παρατάξεων του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Μαρίν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. 

«Αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση», συμπλήρωσε. «Θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων», τόνισε. 

Επιπλέον, η Κολονά τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν».

Αυτό, σημείωσε, ισχύει για πολλά ζητήματα, όπως το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε η υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που υπάγεται στο υπουργείο της, να το εγκαταλείψει για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των καταγγελιών που υπάρχουν για «σεξουαλική επίθεση»- για γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλε στο παρελθόν ασθενείς της- η Κολονά είπε ότι η Ελληνογαλλίδα χειρίζεται αποτελεσματικά τους φακέλους της και ότι επί της ουσίας της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο, αφού είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Το τεκμήριο της αθωότητας, συμπλήρωσε, ισχύει για όλους και πρόσθεσε ότι όπως είπε η πρωθυπουργός Μπορν, είναι σημαντικό να ακουστούν τα πάντα ελεύθερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM