Γαλλία: Δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός για το συνταξιοδοτικό - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Γαλλία: Δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός για το συνταξιοδοτικό - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Facebook Twitter
EPA
0

Δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται από τα συνδικάτα.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων δεν οδήγησε στην επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι καταγράφηκε «πρόοδος» στις συνομιλίες γνωστοποιώντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους «τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου».

«Τίποτα χειροπιαστό (...) ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τον δρόμο» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ εξερχόμενος της συνάντησης. «Το διασυνδικαλιστικό όργανο που έχει κινητοποιηθεί αξιώνοντας την απόσυρση της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις απευθύνει κάλεσμα για μια νέα διεπαγγελματική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών την 9η Ιανουαρίου» συμπλήρωσε ο ίδιος. Η συνδικαλιστική ένωση Force ouvrière συντάχθηκε με το κάλεσμά του, όχι όμως το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, που στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται, ωστόσο, στο μέτρο που προβλέπει οι Γάλλοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Χαιρετίζοντας ένα «εποικοδομητικό κλίμα», ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ υπογράμμισε ότι παραμένει ένα «δύσκολο σημείο» σχετικά με την υιοθέτηση της «ηλικίας εξισορρόπησης» των 64 ετών. Την ίδια ώρα, η οργάνωση CGT-Cheminots, η μεγαλύτερη στους κόλπους της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, που παραλύει τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα. «Η απεργία συνεχίζεται» και «δύο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: τα Χριστούγεννα των απεργών και συγκεντρώσεις την 28η Δεκεμβρίου» είπε ο Λοράν Μπρουν, γενικός γραμματέας του CGT-Cheminots.

Σχεδόν το 60% των δρομολογίων τρένων που είχαν προγραμματιστεί για τις 23-24 Δεκεμβρίου έχουν προς το παρόν ακυρωθεί, εξαιτίας της απεργίας. Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως ελπίζει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν διαφωνίες, θέλουμε να τις υπερβούμε στις συνομιλίες του Ιανουαρίου». 

Εξάλλου, ο Εντουάρ Φιλίπ προέτρεψε τα συνδικάτα να επιτρέψουν στους Γάλλους πολίτες να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM