Φωτιές στον Καναδά: Με κλάματα ανακοίνωσε την καταστροφή του Τζάσπερ η κυβερνήτης

Φωτιές στον Καναδά: Με κλάματα ανακοίνωσε την καταστροφή του Τζάσπερ η κυβερνήτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χ (Twitter)
0

Οι φωτιές που καίνε στον Καναδά κατέστρεψαν την ιστορική τουριστική πόλη Τζάσπερ και το εθνικό πάρκο γύρω από αυτήν.

«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για οποιαδήποτε κοινότητα», είπε η κυβερνήτης της Αλμπέρτα, Ντάνιελ Σμιθ, κλαίγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περίπου 25.000 άνθρωποι είχαν εκκενώσει νωρίτερα την πόλη και τις περιοχές πέριξ του Εθνικού Πάρκου Τζάσπερ. «Γνωρίζω τουλάχιστον μια ντουζίνα οικογένειες των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί», είπε ένας εκτοπισμένος στο CBC News.

Το μέγεθος της ζημιάς είναι ακόμα ασαφές, αλλά ένας αξιωματούχος λέει ότι το 30% έως 50% των κτιρίων στο Τζάσπερ ενδέχεται να έχουν καταστραφεί.

Η φωτιά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια καταιγίδας από κεραυνούς και πυροδοτήθηκε από ισχυρές ριπές ανέμου σε μια περιοχή που είχε υποστεί επί μακρόν ξηρασία. Εκατοντάδες πυροσβέστες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να ενισχύσουν την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, λέει ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε αίτημα για ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ο δήμαρχος του Τζάσπερ Ρίτσαρτν Άιρλαντ και ο Πιερ Μαρτέλ, διευθυντής του Εθνικού Τμήματος Διαχείρισης Πυρκαγιών, μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης για την πυρκαγιά είπαν η φωτιά ξεκίνησε από την καταιγίδα και τους κεραυνούς και κλιμακώθηκε την Τετάρτη όταν οι φλόγες κινήθηκαν 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) σε λιγότερο από μία ώρα, καθώς αναζωπυρώθηκαν από ισχυρές ριπές ανέμου. «Σε εκείνο το σημείο, η φωτιά ήταν ένα τέρας», είπε ο Martel. «Δεν υπάρχουν εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε», συνέχισε. Ο δήμαρχος του Τζάσπερ τόνισε πως η πόλη του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πυρκαγιά, η οποία, όπως λέει, «έχει ρημάξει τη μικρή, σφιχτοδεμένη ορεινή μας κοινότητα».

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM