Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «τρομακτικό» αυτό που συνέβη με τις πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες ενώ ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών συνολικά έφτασε τους 188.

 

Η Μέρκελ υποσχέθηκε άμεση οικονομική βοήθεια μετά από επίσκεψη σε μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 157 ατόμων μόνο στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για στη χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια.

 

Ο αριθμός των νεκρών στο Βέλγιο ανέρχεται σε 31.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γίνουν καλύτερες και πιο γρήγορες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

 

«Είναι τρομακτικό», είπε στους κατοίκους της μικρής πόλης Adenau. «Η γερμανική γλώσσα δεν μπορεί να περιγράψει την καταστροφή που έχει συμβεί.» πρόσθεσε.

 

«Ήθελα να έχω μια ρεαλιστική εικόνα μιας σουρεαλιστικής κατάστασης», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι της είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει με λόγια αυτό που αισθάνεται μπροστά στην καταστροφή.

 

«Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι άνθρωποι μένουν ενωμένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον», τόνισε και δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η πολιτεία θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων.

 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης αγνοουμένων ενώ νωρίτερα σήμερα μια περιοχή της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, επλήγη επίσης από πλημμύρες, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

 

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μερικά οχήματα παρασύρθηκαν και τμήματα της γης θάφτηκαν κάτω από πυκνή λάσπη στο Berchtesgadener Land. Εκατοντάδες διασώστες αναζητούν επιζώντες στην περιοχή, που συνορεύει με την Αυστρία.

 

«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Bernhard Kern.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα υποχωρούν τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές.

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Reuters