Φεστιβάλ Βερολίνου: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στον Μάρτιν Σκορσέζε

μαρτιν σκορσεζε Facebook Twitter
Φωτ.: Instragram
0

Στο φεστιβάλ Βερολίνου στις 20 Φεβρουαρίου ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε θα λάβει την τιμητική Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι «ένα απαράμιλλο πρότυπο» για «οποιονδήποτε θεωρεί τον κινηματογράφο ως την τέχνη της διαμόρφωσης μιας ιστορίας με τέτοιο τρόπο που είναι ταυτόχρονα εντελώς προσωπικός και παγκόσμιος», ανέφεραν οι διευθυντές του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, Κάρλο Σατριάν και Μαριέτε Ρίσενμπεκ.

Οι ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού «συνόδευσαν την ιστορία μας ως θεατές και ανθρώπινες υπάρξεις, οι χαρακτήρες του έζησαν και αναπτύχθηκαν μέσα μας, η άποψή του για την ιστορία και την ανθρωπότητα μας βοήθησε να καταλάβουμε και να αμφισβητήσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε», συμπλήρωσαν οι επικεφαλής του φεστιβάλ.

Η μακρά σχέση του Μάρτιν Σκορσέζε με το φεστιβάλ Βερολίνου

Η σχέση του Μάρτιν Σκορσέζε με το «Μπερλινάλε» ξεκίνησε το 1981, όταν προβλήθηκε στο φεστιβάλ η ταινία του «Raging bull» (Οργισμένο Είδωλο).

Το φιλμ «Cape fear» (Το ακρωτήρι του φόβου) ήταν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Βερολίνου το 1991. Το 2003 και ξανά το 2010 στο πλαίσιο αφιερώματος προβλήθηκε η ταινία του «Gangs of New York» (Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης).

Το 2008 η κινηματογραφική γιορτή άνοιξε με την προβολή της ταινίας «Shine a Light» για τη συναυλία των Rolling Stones. Παράλληλα, το «The Film Foundation» αποτελεί πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και έχει προσφέρει αποκατεστημένες εκδόσεις αρκετών τίτλων για το τμήμα «Berlinale Classics».

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη έκθεση στον κόσμο για τον Μάρτιν Σκορσέζε παρουσιάστηκε από την Deutsche Kinemathek (πρόκειται για το γερμανικό κινηματογραφικό αρχείο) το πρώτο εξάμηνο του 2013. Έναν χρόνο μετά, το 2014 το «The 50 Year Argument», σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε και Ντέιβιντ Τεντέσκι παρουσιάστηκε ως έργο σε εξέλιξη.

Να αναφερθεί πως η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Killers of the flower moon» (Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού) έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον την τρέχουσα περίοδο των κινηματογραφικών βραβείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM