Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά Τουρκίας: Ξεχάστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν δεν αλλάξετε στάση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά Τουρκίας: Ξεχάστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν δεν αλλάξετε στάση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε, όπως οι ευρωβουλευτές.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ισχυρές και προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών - μελών της, καθώς και η εχθρική εξωτερική πολιτική της, ειδικά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό σημείο, αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας απομακρύνθηκε από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, σημειώνεται.

Στην έκθεση καλείται η Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. Εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια, η Επιτροπή θα πρέπει να συστήσει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επιμένουν οι ευρωβουλευτές.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες μαζικές φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων, ενώ αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για έναν πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία ως βασικό εταίρο στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19. Επιδοκιμάζει αυτές τις προσπάθειες και ενθαρρύνει την ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Η έκθεση εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη, με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές.

Η έκθεση θα υποβληθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Μετά την έγκρισή του στην ολομέλεια, το εν λόγω κείμενο θα αποτελεί την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM