Εξαφάνιση υποβρυχίου: Πού θα εστιάσουν πλέον οι έρευνες μετά την ενδόρρηξη

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Πού θα εστιάσουν πλέον οι έρευνες μετά την ενδόρρηξη Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Το υποβρύχιο Titan, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες. Σήμερα έγινε γνωστό ότι υπέστη ενδόρρηξη. 

Η «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει από έξω προς τα μέσα. Σε αυτά τα βάθη, το υποβρύχιο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί. 

Πλέον, οι ειδικοί θα εστιάσουν τις έρευνές τους ώστε να εντοπίσουν τους πραγματικούς λόγους που το υποβρύχιο συνεθλίβη. Σημειώνεται, ότι δοχείο πίεσης από τιτάνιο ή χοντρό χάλυβα έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα που μπορεί να αντέξει τις πιέσεις σύνθλιψης που υπάρχουν στα 3.800 μέτρα, όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Για να χωρέσουν όμως περισσότεροι άνθρωποι στο εσωτερικό του, το υποβρύχιο OceanGate υιοθέτησε κυλινδρικό σχήμα, με ένα σωλήνα από ανθρακονήματα να παρεμβάλλεται μεταξύ των καπακιών από τιτάνιο. Οι ίνες άνθρακα είναι πολύ σκληρές - τις χρησιμοποιούν για την κατασκευή φτερών αεροπλάνων και αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο, μήπως η τεράστια πίεση σε βάθος - πάνω από 300 φορές μεγαλύτερη από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της θάλασσας - έπαιξε τέτοιο ρόλο ώστε τελικά επηρέασε τα υλικά της αρχικής κατασκευής ή εν τέλει επιδείνωσε τις αστάθειες μετά από τις επαναλαμβανόμενες καταδύσεις; 

Αναμένονται αποτελέσματα για την ενδόρρηξη του υποβρυχίου

Η φωτογράφιση των συντριμμιών του Τιτάνα που βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού και η επαναφορά τους στην επιφάνεια για μελέτη σε ένα εγκληματολογικό εργαστήριο μπορεί να επιτρέψει στους μηχανικούς να εντοπίσουν σε ποιο σημείο του υποβρυχίου έγινε η πρώτη ζημιά. 

Σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του βαθυσκάφους Titan προέκυψαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου με ειδικούς του κλάδου και έπειτα από αγωγή που κατέθεσε πρώην στέλεχος της OceanGate, η οποία διευθετήθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM