Ερντογάν: Οι δυτικές χώρες «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους

Ερντογάν: Οι δυτικές χώρες «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι δυτικές διπλωματικές αποστολές «θα πληρώσουν» για τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν και το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα απειλή του προέδρου της Τουρκίας έρχεται την ώρα που η τουρκική αστυνομία, αφού συνέλαβε 15 ύποπτους τζιχαντιστές, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή απειλή για τους αλλοδαπούς στη χώρα.

Η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών την περασμένη Πέμπτη για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων.

Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν την επόμενη ημέρα ότι αυτές οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ και η Γερμανά, δεν μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής για την ασφάλειά τους.

«Τις προάλλες, το υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε όλους αυτούς και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε "Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι"», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση με νέους που είχε βιντεοσκοπηθεί και προβλήθηκε σήμερα.

Εκτός από το κλείσιμο των προξενείων, πολλές δυτικές χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Τουρκία, με αφορμή μια σειρά κινητοποιήσεων στην Ευρώπη κατά τις οποίες ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Η Τουρκία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα έπειτα από μια τέτοια διαδήλωση στη Στοκχόλμη.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν «να κερδίσουν χρόνο» και ότι «οι αναγκαίες αποφάσεις» θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM