Ενωτικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του από την Κωνσταντινούπολη.

 

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα.

 

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του «όχι».

 

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

 

«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, και συμπλήρωσε ότι «το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής».

 

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ακόμη ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του «ναι» στο δημοψήφισμα.

 

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ενώ ορισμένα θα ενεργοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2019.

 

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι ξένες δυνάμεις» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.