Ερντογάν: Κάντε υπομονή ως το τέλος του χρόνου και θα κάνουμε δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ερντογάν: Κάντε υπομονή ως το τέλος του χρόνου και θα κάνουμε δημοψήφισμα για την Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη χρονιά για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις Βρυξέλλες ότι πρέπει «να πάρουν μια απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας.

 

Σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και είπε πως στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ.

 

«Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά απευθυνόμαστε στον λαό. Ας απευθυνθούμε στον λαό αφού αυτός είναι που θα πάρει την τελική απόφαση. Ακόμη και η Βρετανία απευθύνθηκε στον λαό. Η Βρετανία είπε, "ας βγούμε", κι έφυγαν», δήλωσε ο Ερντογάν.

 

Ο τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε αυτόν τον μήνα πως οι συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και η έκταση των διώξεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση για τη βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

 

«Τι είσαι εσύ; Από πότε έχεις την εξουσία για να αποφασίζεις για την Τουρκία; Πώς μπορείς εσύ, που δεν έβαλες την Τουρκία μέσα στην ΕΕ επί 53 χρόνια, να βρίσκεις την εξουσία να παίρνεις μια τέτοια απόφαση;», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αυτός ο λαός παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις του, κόβει τον ομφάλιο λώρο του», πρόσθεσε.

 

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής --μια κίνηση που το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ--, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και σημείωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

 

Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο μ' αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM