Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ Facebook Twitter
Ο Αμερικανός πρέσβης Μάικ Χάκαμπι / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Την αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν από το Ισραήλ ενέκρινε η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, καλώντας το προσωπικό να κινηθεί άμεσα, καθώς εντείνεται η ανησυχία για πιθανό αμερικανικό πλήγμα κατά του Ιράν.

Σε email προς τους εργαζόμενους, ο Αμερικανός πρέσβης Μάικ Χάκαμπι γνωστοποίησε ότι, έπειτα από συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, δίνεται η δυνατότητα «εξουσιοδοτημένης αναχώρησης» σε όσους το επιθυμούν. Στο μήνυμα, που εστάλη πριν από τις 10.30 το πρωί, ζητείται από όσους σκέφτονται να φύγουν να το κάνουν άμεσα και να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση εκτός Ισραήλ, με τελικό προορισμό την Ουάσιγκτον.

Ο πρέσβης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αποχώρηση ΗΠΑ και Ιράν από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς συμφωνία. Ήδη η ολλανδική KLM ανακοίνωσε αναστολή πτήσεων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ενώ και άλλες διπλωματικές αποστολές εξετάζουν ή εφαρμόζουν μέτρα αναχώρησης προσωπικού από το Ισραήλ και γειτονικές χώρες.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τα εξαρτώμενα μέλη των διπλωματών της από το Ισραήλ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Η Ινδία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με αποστολές στο Ιράν συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφύγουν ταξίδια στη χώρα.

Σε συνάντηση με το προσωπικό μετά την αποστολή του email, ο Χάκαμπι ανέφερε ότι ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν τις πτήσεις.

Η απόφαση για εξουσιοδοτημένες αναχωρήσεις δείχνει ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, την ώρα που αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη αναπτύσσονται μαζικά στην περιοχή.

Από την πλευρά της διαμεσολαβητικής προσπάθειας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσαΐντι, δήλωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες της Πέμπτης, αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα βήματα. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί περιορίστηκε να δηλώσει ότι «όσα πρέπει να γίνουν έχουν αποσαφηνιστεί από την πλευρά μας», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM