Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε: Σταθερός ο μεταβολισμός μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών

Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε: Σταθερός ο μεταβολισμός μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών Facebook Twitter
0

Νέα δεδομένα για το μεταβολισμό των ανθρώπων φέρνει στο «φως» έρευνα για τη χρήση ενέργειας του σώματος που πραγματοποιήθηκε σε 6.400 άτομα από 29 χώρες.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κατά τη μέση ηλικία δεν μπορεί να αποδοθεί σε μειωμένο μεταβολισμό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες μελέτησαν τον μεταβολισμό 6.400 ατόμων, ηλικίας από μόλις οκτώ ημερών έως 95 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός στην πραγματικότητα σταθεροποιείται μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών, ενώ στη συνέχεια μειώνεται.

Φουσκωμένοι μύες

Ο μεταβολισμός είναι βιοχημικές διαδικασίες που καλύπτουν τις ενεργειακές, λειτουργικές και δοκιμές ανάγκες του οργανισμού.

Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, είτε πρόκειται για φουσκωμένους μύες, είτε για υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για να λειτουργεί.

Έτσι, οι ερευνητές τροποποίησαν τις μετρήσεις τους, προσαρμόζοντας ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, για να συγκρίνουν τον μεταβολισμό των ανθρώπων «ανά κιλό».

Τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξαν τέσσερις φάσεις του μεταβολισμού:

  •     Από τη γέννηση έως την ηλικία του ενός έτους, ο μεταβολισμός μεταβάλλεται από το να είναι ίδιος με της μητέρας σε ποσοστό 50% υψηλότερο από αυτόν των ενηλίκων
  •     Μία ήπια επιβράδυνση έως την ηλικία των 20 ετών, χωρίς καμία κορύφωση κατά τη διάρκεια όλων των αλλαγών της εφηβείας.
  •     Καμία απολύτως αλλαγή μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών.
  •     Μία μόνιμη μείωση, με ετήσιες πτώσεις που, μέχρι τα 90, φτάνουν τον μεταβολισμό σε επίπεδα 26% χαμηλότερα από ό, τι στη μέση ηλικία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM