Έπαιζε πιάνο, για να μην ακούει τις βόμβες: Ουκρανή πρόσφυγας μιλά για τη ζωή στον πόλεμο

Έπαιζε πιάνο, για να μην ακούει τις βόμβες: Ουκρανή πρόσφυγας μιλά για τη ζωή στον πόλεμο Facebook Twitter
0

Μία νέα ζωή στη Βρετανία προσπαθεί να χτίσει η Veronica Ahafonova, μία Ουκρανή πρόσφυγας η οποία «δραπέτευσε» από τον πόλεμο.

Η 15χρονη Nika, όπως είναι το ψευδώνυμό της, ζούσε στο Χάρκοβο με την οικογένειά της, πριν χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζωή της για να ξεφύγει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. 

«Άκουγα εκρήξεις, βόμβες, ήταν πολύ δυνατές. Οι επιθέσεις ήταν αρκετά συχνές» είπε στο BBC.

Για να ξεφεύγει από τη σκληρή πραγματικότητα, έπαιζε πιάνο και οι νότες κάλυπταν τον ήχο από τις βόμβες. «Έπαιζα πιάνο όσο πιο δυνατά μπορούσα για να μην τις ακούμε εγώ και η οικογένειά μου. Ήταν ο τρόπος για να ηρεμώ εγώ και η οικογένεια μου».

Η νέα της ζωή είναι απαλλαγμένη απ΄αυτούς τους ήχους, αλλά χρειάστηκε χρόνο για να καταλάβει πως πλέον είναι ασφαλής. «Χρειαζόμουν χρόνο για να καταλάβω πως πλέον είμαι σε ασφαλές μέρος. Ότι δεν χρειαζόταν να ακούω προειδοποιητικές σειρήνες κάθε ώρα και δεν χρειάζεται να σκέφτομαι εάν η επόμενη βόμβα θα πέσει κοντά μου» παραδέχθηκε.

Είναι ασφαλής, αλλά δεν μπορεί παρά να νοσταλγεί τη ζωή που άφησε πίσω της, τους φίλους, τη μικρή της βιβλιοθήκη.

«Θέλω το σπίτι μου πίσω, την προηγούμενη ζωή μου πίσω, αλλά γνωρίζω πως δεν είναι δυνατό. (...) Μου λείπουν οι φίλοι και το παλιό μου σχολείο. Οι δρόμοι στους οποίους περπατούσα, το κρεβάτι όπου κοιμόμουν και τα βιβλία μου. Είχα μία μικρή βιβλιοθήκη στο δωμάτιό μου και μου λείπει πραγματικά. Μου λείπουν τα πάντα απ΄το παρελθόν μου γιατί δεν θα έχω πια».

Ο περίγυρός της δεν μπορεί να καταλάβει όλα αυτά που έζησε στο Χάρκοβο και ελπίζει να μην χρειαστεί ποτέ να βρεθούν στη θέση της. 

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που βίωσα, ελπίζω να μην το καταλάβουν ποτέ» εύχεται. 

Όνειρό της, είναι να χτίσει τη ζωή της στη Βρετανία και να την απολαύσει σαν μία φυσιολογική έφηβη. «Έχω ζωή εδώ, είμαι μία φυσιολογική έφηβη, μου αρέσει». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM