Έντονες διαφωνίες Μέρκελ - Ορμπάν για τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες

Έντονες διαφωνίες Μέρκελ - Ορμπάν για τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες Facebook Twitter
EPA
0

Από έντονες διαφωνίες σημαδεύτηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Ούγγρο ομόλογό της Βίκτορ Ορμπάν, στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ διαφώνησε με τον Ορμπάν σχετικά με τις ευθύνες που έχει η Ευρώπη απέναντι στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ήπειρο.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο Βερολίνο.

«Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία.»

Όμως ο Ορμπάν, ο οποίος από το 2015 έχει τοποθετηθεί απέναντι στη Μέρκελ σε ό,τι αφορά την πολιτική για τους μετανάστες, είπε πως η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην ήπειρο.

«Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν», είπε.

«Θα πρέπει να είμαστε φιλεύσπλαχνοι χωρίς να δημιουργούμε έναν παράγοντα έλξης, και ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για το κάνουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα και να στείλουμε βοήθεια (στις χώρες αυτές), και όχι να αφήνουμε να έρχονται άνθρωποι που φέρνουν προβλήματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM