Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες αναστέλλουν την χορήγησή του - Συνεδριάζουν ΕΜΑ & ΠΟΥ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες αναστέλλουν την χορήγησή του και ποιες συνεχίζουν Facebook Twitter
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις χώρες να μην αναστείλουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca, την ώρα που αρκετά κράτη μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο σταματούν την διάθεση του εμβολίου.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δεν υπήρχε ένδειξη σύνδεσης μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων αίματος, που έχουν παρουσιαστεί σε αρκετούς ασθενείς, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει σχετικά.

Σε ανάλογη συνεδρίαση θα προβεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το ζήτημα. Πρόκειται να εξαγάγει τα συμπεράσματά του την Πέμπτη. Ο ΕΜΑ ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.

Προς το παρόν η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρμόδιες αρχές «παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις» και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων».

Σήμερα στις 9 το πρωί συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως είχε προγραμματιστεί, όπου και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Έως τη μία μετά το μεσημέρι υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα η Λετονία και η Βενεζουέλα γίνονται οι δύο τελευταίες χώρες που προστίθενται στη λίστα εκείνων που σταματούν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι υγειονομικές αρχές της Λετονίας «ζητούν από τους γιατρούς να μην χρησιμοποιούν τα ανοιχτά φιαλίδια του εμβολίου AstraZeneca και να μην ανοίγουν νέα», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας του κράτους της Βαλτικής σε κοινή δήλωση.

Πρόσθεσαν, ότι σταμάτησαν τη χρήση του εμβολίου «ως προληπτικό μέτρο» με βάση αναφορές παρενεργειών από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί τέτοιες περιπτώσεις στη Λετονία. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ για διάστημα έως και δύο εβδομάδων.

Η  Βενεζουέλα δεν θα εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, επικαλούμενη τις «επιπτώσεις στους ασθενείς».

Ήδη από χθες η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία προσχώρησαν στη λίστα με τα κράτη που αναστέλλουν τους εμβολιασμούς ως προληπτικό μέτρο, ενώ γίνονται έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου ασθενείς εμφάνισαν θρόμβους αίματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτές δεν ήταν περισσότερες από τον αριθμό των περιστατικών θρόμβωσης αίματος, που αναφέρονται συνήθως στον γενικό πληθυσμό.

Περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, με λιγότερες από 40 περιπτώσεις θρόμβων αίματος, οι οποίες αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η AstraZeneca.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της Οξφόρδης -AstraZeneca με άμεση ισχύ, μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich (PEI), της αρχής της χώρας για τα εμβόλια.

«Το ιστορικό αυτής της απόφασης ακολουθεί νέες αναφορές περιπτώσεων θρόμβωσης εγκεφαλικής φλέβας που συνδέονται με εμβολιασμό από την AstraZeneca», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιενς Σπαν.

«Υπό το φως αυτών των πρόσφατων αναφερόμενων περιπτώσεων, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich επανεξέτασε την κατάσταση και συνέστησε την αναστολή εμβολιασμών και περαιτέρω ανάλυση» είπε. Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες αυτής της απόφασης και δεν λάβαμε αυτήν την απόφαση με ελαφρότητα», διευκρίνισε. 

Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία αναστέλλει το εμβόλιο έως ότου δοθεί νέα σύσταση από τον EMA.

«Έχουμε έναν απλό οδηγό, για να ενημερωθούμε από την επιστήμη και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και θα το κάνουμε ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής», είπε.

Ανάλογη και η κίνηση από την Ιταλία, όπου η αρμόδια υγειονομική αρχή επέκτεινε την απαγόρευση που επιβλήθηκε σε μεμονωμένες παρτίδες του εμβολίου σε ολόκληρη τη χώρα, εν αναμονή της απόφασης του EMA.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Ντάρας δήλωσε ότι η χρήση του εμβολίου θα διακοπεί και εκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι αποφάσεις περί αναστολής της χορήγησης ήρθαν λιγότερο από μια ημέρα αφότου η Ολλανδία αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca τουλάχιστον ως στις 29 Μαρτίου.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Βουλγαρία, η Ισλανδία, η Σλοβενία και η Κύπρος ​​έχουν επίσης σταματήσει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstaZeneca εν αναμονή της αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία έχουν αναβάλει την έναρξη των εμβολιασμών.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση ορισμένων παρτίδων μόνο, του εμβολίου ως προληπτικό μέτρο.

Ωστόσο, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο την Τρίτη, μετά από μια σύντομη καθυστέρηση στην κυκλοφορία σχετικά με τα θέματα ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντώ, δήλωσε ότι εμπειρογνώμονες υγείας τον διαβεβαίωσαν ότι όλα τα εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της AstraZeneca, είναι ασφαλή.

Η Αυστραλία από την πλευρά της δεν σχεδιάζει να σταματήσει τη χρήση του AstraZeneca, κάτι που ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ