Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναστέλλουν τη χορήγηση - Περιμένουν τις οδηγίες του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Και Γαλλία, Ιταλία αναστέλλουν τη χρήση του, περιμένουν τις οδηγίες του ΕΜΑ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, περιμένοντας τις οδηγίες του ΕΜΑ.

 

Προς το παρόν, η Ελλάδα ακολουθεί τις υφιστάμενες οδηγίες του EMA, που  -όπως αποτυπώνεται και στη σημερινή ανακοίνωσή του - δεν έχουν τροποποιηθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης. 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εκδώσει οδηγίες το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από την αναστολή χρήσης του εμβολίου σε αρκετές χώρες.

 

«Η απόφαση που ελήφθη για προληπτικούς λόγους είναι να ανασταλεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να συνεχίσουμε αν ο EMA δώσει το πράσινο φως», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Συνεπώς αναστέλλουμε τη χρήση του μέχρι αύριο (Τρίτη) το απόγευμα».

 

Στην Ιταλία, ο οργανισμός φαρμάκων (AIFA) επίσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις σχετικές κινήσεις άλλων χωρών της ΕΕ και εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.Ο AIFA υπογράμμισε ότι πρόκειται για κίνηση για προληπτικούς λόγους και ότι δεν έχει βρεθεί σύνδεση ανάμεσα στα «σοβαρά ανεπιθύμητα περιστατικά» και το εμβόλιο. Στο μεταξύ στο Πιεμόντε οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν έρευνα για τον θάνατο εκπαιδευτικού μετά τον εμβολιασμό και κατάσχεσαν παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

 

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους, έπειτα από σχετική εισήγηση της ρυθμιστικής αρχής για τους εμβολιασμούς- του Ινστιτούτου Πολ Έρλιχ- που ζήτησε να γίνει περαιτέρω έρευνα για τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί.

 

Η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο EMA ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκαλέσει την Πέμπτη μια ειδική συνάντηση προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζονται μέτρα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων.

Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση «εγκεφαλικής θρόμβωσης» διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε σήμερα πως οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και πως η ομάδα του των ειδικών θα συνέλθει αύριο για να μελετήσει την ασφάλεια του εμβολίου.Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αποφασίσει «αν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

 

Ποιες άλλες χώρες έχουν αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, έπειτα από αναφορές για περιστατικά με θρόμβους μετά τον εμβολιασμό.

 

Η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την ίδια ημέρα την ίδια απόφαση, ενώ μία ημέρα αργότερα προστέθηκε στη λίστα η Βουλγαρία, η οποία ανακοίνωσε ότι διερευνά τον θάνατο γυναίκας με υποκείμενα νοσήματα, μετά τον εμβολιασμό. Η αρχική έρευνα διαπίστωσε ότι η γυναίκα πέθανε από ανακοπή καρδιάς και η νεκροψία δεν βρήκε σύνδεση με το εμβόλιο.

 

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, κάτι που έκρινε απαραίτητο και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Ινδονησία, ενώ σήμερα πήραν σειρά η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

 

Άλλες χώρες αποφάσισαν να αποσύρουν συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου. Πρώτη προχώρησε σε αυτή την κίνηση η Αυστρία, στις 8 Μαρτίου, έπειτα από τον θάνατο μιας 49χρονης. Ακολούθησαν η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και στη συνέχεια η Ρουμανία, που αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση της ίδιας παρτίδας του εμβολίου.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ