Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των χωρών που σταματούν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Λίστα στην οποία προστέθηκε και η Κύπρος αλλά και η Πορτογαλία, εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ.

 

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, την προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μέχρι την Πέμπτη.

 

«Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου», αναφέρει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν κανονικά τα προγραμματισμένα ραντεβού για τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/ BioNTech.

 

Στην Πορτογαλία η επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας Γκράσα Φρέιτας επεσήμανε πως αν και οι παρενέργειες είναι «εξαιρετικά σοβαρές», είναι «εξαιρετικά σπάνιες», ενώ δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στη χώρα.

 

Ο Ενρίκε Γκουβέια Μέλο, επικεφαλής της ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, ανέφερε.

 

Σήμερα, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ, για προληπτικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του ΕΜΑ.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, αλλά επανέλαβε ότι επί του παρόντος παραμένει της άποψης ότι «τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19 και του σχετιζόμενου κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, υπερέχουν των κινδύνων για παρενέργειες».

 

Στο μεταξύ αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει και η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ