Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Κύπρος σταματά προσωρινά τη χρήση του- Εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Και η Κύπρος σταματά προσωρινά τη χρήση του- Εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των χωρών που σταματούν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Λίστα στην οποία προστέθηκε και η Κύπρος αλλά και η Πορτογαλία, εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ.

 

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, την προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μέχρι την Πέμπτη.

 

«Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου», αναφέρει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν κανονικά τα προγραμματισμένα ραντεβού για τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/ BioNTech.

 

Στην Πορτογαλία η επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας Γκράσα Φρέιτας επεσήμανε πως αν και οι παρενέργειες είναι «εξαιρετικά σοβαρές», είναι «εξαιρετικά σπάνιες», ενώ δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στη χώρα.

 

Ο Ενρίκε Γκουβέια Μέλο, επικεφαλής της ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, ανέφερε.

 

Σήμερα, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΕΜΑ, για προληπτικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του ΕΜΑ.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, αλλά επανέλαβε ότι επί του παρόντος παραμένει της άποψης ότι «τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19 και του σχετιζόμενου κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, υπερέχουν των κινδύνων για παρενέργειες».

 

Στο μεταξύ αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει και η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM