Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η σοβαρή αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να προστεθεί στις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

 

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, έπειτα από την αξιολόγηση περιστατικών που αναφέρθηκαν στη Βρετανία κατά τη χρήση του εν λόγω εμβολίου. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ενώ κάποιες χώρες έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca για προληπτικούς, διαφορετικούς, λόγους, προκειμένου να διερευνηθούν περιστατικά με θρόμβους.

 

«Μετά την αξιολόγηση του σήματος ασφαλείας αναφορικά με περιπτώσεις αναφυλαξίας (σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης) με το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης πρότεινε την επικαιροποίηση των πληροφοριών του σκευάσματος, για να περιλαμβάνεται η αναφυλαξία και η υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις) ως παρενέργειες, με άγνωστη συχνότητα και να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα προειδοποίηση για να αντικατοπτρίζει τις υποθέσεις αναφυλαξίας που έχουν αναφερθεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ.

 

Η σύσταση αυτή βασίζεται στην αξιολόγηση 41 αναφορών αναφορών για πιθανή αναφυλαξία ανάμεσα σε περίπου 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη Βρετανία. «Έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση των δεδομένων η επιτροπή υπολόγισε ότι μια σύνδεση με το εμβόλιο είναι πιθανή τουλάχιστον σε κάποιες από τις περιπτώσεις», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

«Δεν υπάρχει ένδειξη» σύνδεσης με τους θρόμβουςΣτο μεταξύ σε νέα ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα περιστατικά θρομβοεμβολής που έχουν αναφερθεί συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αναφορές που οδήγησαν κάποιες χώρες στην αναστολή του εμβολιασμού ή την απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας του σκευάσματος.

 

«Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης εξετάζει όλα τα περιστατικά θρομβοεμβολής και άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με θρόμβους αίματος που έχουν αναφερθεί μετά το εμβόλιο της AstraZeneca», αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις, που δεν είναι καταγεγραμμένες ως παρενέργειες αυτού του εμβολίου. Η θέση της επιτροπής είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να συνεχιστεί ενώ διεξάγεται η έρευνα για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολής», επισημαίνει ακόμη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείταιΣτο μεταξύ θέση για το ζήτημα αυτό πήρε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Οργανισμού. Συμπλήρωσε ότι ειδικοί του ΠΟΥ εξετάζουν τις πληροφορίες για σχηματισμό θρόμβων, αλλά υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεση.

 

«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

 

Στο μεταξύ, μεγάλωσε η λίστα των χωρών που τα τελευταία 24ωρα έχουν αποφασίσει είτε να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, είτε να αποσύρουν μια συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος.

 

Η Βουλγαρία προστέθηκε σήμερα στην πρώτη κατηγορία. «Δίνω εντολή για την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να διαλύσει κάθε αμφιβολία σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.Επίσης, η Ταϊλάνδη ανέβαλε την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία για προληπτικούς λόγους έχουν αναστείλει τη χορήγησή του. Η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργου και η Λετονία έχουν αποσύρει συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος.Αντίθετα η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως θα κάνει και η Γαλλία. Την ίδια στάση δήλωσαν ότι θα κρατήσουν Καναδάς, Αυστραλία, Φιλιππίνες και Μεξικό.