Μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες που αναστέλλουν τη χορήγηση του AstraZeneca

Μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες που αναστέλλουν τη χορήγηση του AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες που αναστέλλουν την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.

Σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους, καθώς ερευνώνται περιστατικά με εμφάνιση θρόμβων σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε.

 

Ο ένας από αυτούς κατέληξε. Ο οργανισμός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε πως ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά με θρόμβους και το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Ωστόσο, αποφάσισε προς το παρόν να σταματήσει η χορήγησή του.

 

Λίγο αργότερα ακολούθησε η Νορβηγία με τον Διευθυντή Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Geir Bukholm, να κάνει λόγο για προληπτική απόφαση.

Ωστόσο και η Ισλανδία και η Ιταλία ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου του Covid-19 της AstraZeneca, μετά από ανησυχίες σχετικά με τους ασθενείς που εμφάνισαν θρόμβους στο αίμα μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων AstraZeneca μετά τον θάνατο 49χρονης νοσοκόμας, από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος», που εμφάνισε μόλις λίγες ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο - έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση εμβολίων από αυτήν την παρτίδα, η οποία στάλθηκε σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούνταν από ένα εκατομμύριο δόσεις.

Η Ισπανία, αντίθετα δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καταγράψει ανάλογα περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο  της AstraZeneca μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το χορηγεί.

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων 


Από τις 9 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα εμβολιασμένα στην Ευρώπη, ανέφερε ο EMA.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, που οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκευάσματα», ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων καθώς και ότι το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι οι περιπτώσεις θρόμβων αίματος, αντιστοιχούσαν στο ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων στο γενικό πληθυσμό.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένες μεμονωμένες αναφορές στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters, ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Σήμερα η εταιρεία AstraZeneca δήλωσε ότι η ασφάλεια του εμβολίου της είχε μελετηθεί εκτενώς, με ελέγχους σε ανθρώπους, ενώ τα δεδομένα από τις δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά αρκετά ανεκτό.

Με πληροφορίες του AFP/France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM