Ελβετία: Εκκενώνεται χωριό- Αναμένεται μεγάλη κατολίσθηση

Ελεβετία: Εκκενώνεται χωριό λόγω επικείμενης μεγάλης κατολίσθησης Facebook Twitter
Φωτ.: BBC
0

Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Μπριέντς στην Ελβετία κλήθηκαν να το εγκαταλείψουν άμεσα εξαιτίας μιας επικείμενης μεγάλης κατολίσθησης.

Δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων από το βουνό που βρίσκεται πάνω από το χωριό πρόκειται να αποκολληθούν και να πέσουν στην κοιλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εντολή εκκένωσης πάντως δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον εναπομείναντα πληθυσμό των περίπου 70 κατοίκων του χωριού. Το Μπριέντς, στο ανατολικό καντόνι Γκραουμπούντεν, έχει κριθεί από τους ειδικούς ως εν δυνάμει γεωλογικός κίνδυνος εδώ και αρκετό καιρό. Το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σε έδαφος που υποχωρεί προς την κοιλάδα, με αποτέλεσμα για παράδειγμα η κορυφή της εκκλησίας να γέρνει και να εμφανίζονται μεγάλες ρωγμές στα κτίρια.

Έγιναν κάποιες εργασίες προκειμένου να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την σταθερότητα και υπήρχαν ενδείξεις ότι η ολίσθηση μπορεί να επιβραδυνθεί. Όμως, εν τω μεταξύ, η βουνοπλαγιά πάνω από το Μπριέντς διαλυόταν σταδιακά.

Οι κάτοικοι του χωριού είχαν συνηθίσει να πέφτουν αρκετά μεγάλοι ογκόλιθοι στους κήπους τους. Οι γεωλόγοι προειδοποίησαν ότι η μετακίνηση των βράχων επιταχυνόταν. Μέρος της βραχώδους επιφάνειας, που ονομάστηκε «το νησί», γλιστρούσε μέχρι το 2023 με ρυθμό 32 μέτρων κάθε χρόνο. Εντούτοις κανείς δεν πίστευε ότι οι κάτοικοι του χωριού θα έπρεπε να φύγουν τόσο σύντομα.

Εντολή εκκένωσης του χωριού σήμερα

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για μια πιθανή εκκένωση αργότερα αυτό το καλοκαίρι, και στο τέλος αυτής της εβδομάδας είχε προγραμματιστεί μια τακτική συνάντηση του χωριού για να ενημερωθούν όλοι. Αντ' αυτού, αφού οι τελευταίες εκτιμήσεις κινδύνου έδειξαν ότι μια κατολίσθηση βράχων ήταν επικείμενη, η εντολή να φύγουν ήρθε ξαφνικά το πρωί της Τρίτης. Από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν που δεν ζει στο Μπριέντς, ενώ όλοι οι κάτοικοι του χωριού πρέπει να έχουν φύγει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Στους περισσότερους έχει προσφερθεί διαμονή σε γειτονικά χωριά, όπως το θέρετρο Λέντζερχαϊντε, το οποίο διαθέτει άφθονο χώρο, καθώς η χιονοδρομική περίοδος έχει τελειώσει και το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αλλά δεν πρόκειται για μόνιμη λύση.

Το βράδυ της Τρίτης, οι κάτοικοι του Μπριέντς, μερικοί από τους οποίους είχαν ήδη τα αυτοκίνητά τους έτοιμα έξω από τα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν για μια τελευταία ενημέρωση από τις αρχές.

Οι γεωλόγοι λένε τώρα ότι δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες επτά έως 24 ημέρες. Το πώς ακριβώς θα πέσει όλος αυτός ο βράχος δεν είναι ακόμη σαφές. Θα μπορούσε η πτώση να είναι σταδιακή, αποφεύγοντας το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Ή θα μπορούσαν οι βράχοι να πέσουν γρήγορα, καταστρέφοντας εντελώς το Μπριέντς.

Πάντως οι κάτοικοι ελπίζουν και περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν αν αυτά θα παραμείνουν όρθια.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM