Ελβετία: Εκκενώνεται χωριό- Αναμένεται μεγάλη κατολίσθηση

Ελεβετία: Εκκενώνεται χωριό λόγω επικείμενης μεγάλης κατολίσθησης Facebook Twitter
Φωτ.: BBC
0

Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Μπριέντς στην Ελβετία κλήθηκαν να το εγκαταλείψουν άμεσα εξαιτίας μιας επικείμενης μεγάλης κατολίσθησης.

Δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων από το βουνό που βρίσκεται πάνω από το χωριό πρόκειται να αποκολληθούν και να πέσουν στην κοιλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εντολή εκκένωσης πάντως δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον εναπομείναντα πληθυσμό των περίπου 70 κατοίκων του χωριού. Το Μπριέντς, στο ανατολικό καντόνι Γκραουμπούντεν, έχει κριθεί από τους ειδικούς ως εν δυνάμει γεωλογικός κίνδυνος εδώ και αρκετό καιρό. Το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σε έδαφος που υποχωρεί προς την κοιλάδα, με αποτέλεσμα για παράδειγμα η κορυφή της εκκλησίας να γέρνει και να εμφανίζονται μεγάλες ρωγμές στα κτίρια.

Έγιναν κάποιες εργασίες προκειμένου να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την σταθερότητα και υπήρχαν ενδείξεις ότι η ολίσθηση μπορεί να επιβραδυνθεί. Όμως, εν τω μεταξύ, η βουνοπλαγιά πάνω από το Μπριέντς διαλυόταν σταδιακά.

Οι κάτοικοι του χωριού είχαν συνηθίσει να πέφτουν αρκετά μεγάλοι ογκόλιθοι στους κήπους τους. Οι γεωλόγοι προειδοποίησαν ότι η μετακίνηση των βράχων επιταχυνόταν. Μέρος της βραχώδους επιφάνειας, που ονομάστηκε «το νησί», γλιστρούσε μέχρι το 2023 με ρυθμό 32 μέτρων κάθε χρόνο. Εντούτοις κανείς δεν πίστευε ότι οι κάτοικοι του χωριού θα έπρεπε να φύγουν τόσο σύντομα.

Εντολή εκκένωσης του χωριού σήμερα

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για μια πιθανή εκκένωση αργότερα αυτό το καλοκαίρι, και στο τέλος αυτής της εβδομάδας είχε προγραμματιστεί μια τακτική συνάντηση του χωριού για να ενημερωθούν όλοι. Αντ' αυτού, αφού οι τελευταίες εκτιμήσεις κινδύνου έδειξαν ότι μια κατολίσθηση βράχων ήταν επικείμενη, η εντολή να φύγουν ήρθε ξαφνικά το πρωί της Τρίτης. Από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν που δεν ζει στο Μπριέντς, ενώ όλοι οι κάτοικοι του χωριού πρέπει να έχουν φύγει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Στους περισσότερους έχει προσφερθεί διαμονή σε γειτονικά χωριά, όπως το θέρετρο Λέντζερχαϊντε, το οποίο διαθέτει άφθονο χώρο, καθώς η χιονοδρομική περίοδος έχει τελειώσει και το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αλλά δεν πρόκειται για μόνιμη λύση.

Το βράδυ της Τρίτης, οι κάτοικοι του Μπριέντς, μερικοί από τους οποίους είχαν ήδη τα αυτοκίνητά τους έτοιμα έξω από τα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν για μια τελευταία ενημέρωση από τις αρχές.

Οι γεωλόγοι λένε τώρα ότι δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες επτά έως 24 ημέρες. Το πώς ακριβώς θα πέσει όλος αυτός ο βράχος δεν είναι ακόμη σαφές. Θα μπορούσε η πτώση να είναι σταδιακή, αποφεύγοντας το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Ή θα μπορούσαν οι βράχοι να πέσουν γρήγορα, καταστρέφοντας εντελώς το Μπριέντς.

Πάντως οι κάτοικοι ελπίζουν και περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν αν αυτά θα παραμείνουν όρθια.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM