Eλβετία: Δεν έδωσαν την υπηκοότητα σε ζευγάρι μουσουλμάνων που αρνήθηκε να κάνει χειραψία με ανθρώπους του άλλου φύλου

Eλβετία: Δεν έδωσαν την υπηκοότητα σε ζευγάρι μουσουλμάνων που αρνήθηκε να κάνει χειραψία με ανθρώπους του άλλου φύλου Facebook Twitter
7

Επιτροπή της Λωζάνης αρνήθηκε την ελβετική υπηκοότητα σε ζευγάρι μουσουλμάνων που αρνήθηκε να χαιρετήσει δια χειραψίας και να απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεταν πρόσωπα του αντίθετου φύλου.

«Θεωρήσαμε ότι το θέμα της ένταξης δεν εκπληρούται», εξήγησε ο Γκρεγκουάρ Ζινόντ, δήμαρχος της πόλης στις όχθες της λίμνης Λεμάν.

«Οταν θέλουμε την υπηκοότητα μίας χώρας, οφείλουμε να τηρήσουμε την έννομη τάξη της και να σεβόμαστε την ισότητα ανδρών και γυναικών».

Η ακρόαση του ζευγαριού, η εθνικότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, αλλά η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ο άνδρας και η σύζυγός του αρνήθηκαν να σφίξουν το χέρι προσώπων του αντίθετου φύλου και είχαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις να απαντήσουν στις ερωτήσεις που προέρχονταν από άνδρα για την σύζυγο και από γυναίκα για τον σύζυγο.

Ο αντιδήμαρχος Πιερ-Αντουάν Χίλντμπραντ, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την απόφαση.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της πρότασης για άρνηση υπηκοότητας. Το Σύνταγμα και η ισότητα ανδρών και γυναικών υπερισχύουν της θρησκοληψίας», είπε.

Το ζευγάρι των μουσουλμάνων έχει στην διάθεσή του 30 ημέρες για να υποβάλει ένσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η άρνηση χειραψίας με πρόσωπο του αντίθετου φύλου προκαλεί πολεμική στην Ελβετία.

Το 2016, κολέγιο επέτρεψε σε δύο μουσουλμάνους μαθητές να μην ακολουθήσουν την πρακτική που ακολουθείται στα ελβετικά σχολεία και να αρνηθούν να χαιρετήσουν δια χειραψίας τις καθηγήτριες τους. Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και τελικά η απόφαση ανακλήθηκε τον Μάιο.

Έναν μήνα αργότερα, ένας μουσουλμάνος πατέρας καταδικάσθηκε σε πρόστιμο 3.700 ευρώ διότι αρνήθηκε να στείλει τις κόρες του στα μαθήματα κολύμβησης του σχολείου τους.

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Μακάρι όλοι να ήμασταν σαν την Ελβετία. Το να μην ορίζει μια θρησκεία σε μια χώρα πως θα φέρεται αλλά το Σύνταγμά της είναι απόδειξη πολιτισμού και δημοκρατίας. Άρα λοιπόν καλύτερα να επιστρέψουν στη χώρα τους μιας και η Ελβετία δεν είναι αυτό που προφανώς έψαχναν. Ελπίζω να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμά τους και να σταματήσουμε να καταπίνουμε την καραμέλα του ρατσισμού που μας δίνουν καθημερινά όλοι. Από κάτι τόσο απλό όσο μια χειραψία στο αντίθετο φύλο ξεκινούν όλα. Ποιος ξέρει σε λίγα χρόνια αν συνεχίσει έτσι πως θα εξελιχθεί μία κοινωνία. Ίσως σαν το σημερινό Ιράν εν συγκρίσει με εκείνο της δεκαετίας του '70.
Μια πολύ "μικρή" λεπτομέρεια όσον αφορά το ισλάμ, γύρω από το οποίο υπάρχει παντελής άγνοια στην Ελλάδα:αυτές οι σκοταδιστικές συμπεριφορές (άρνηση χειραψίας, άρνηση συνομιλίας με άτομο του ιδίου φύλου, άρνηση οδήγησης για τις γυναίκες, απαγόρευση να κυκλοφορούν οι γυναίκες μόνες, κλπ) αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του σαλαφισμού και του ουαχαμπιτισμού, της σκληρότερης και σκοταδιστικότερης εκδοχής του Σουνιτικού Ισλάμ που άνθησε στη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιήθηκε ως "τσιμέντο" για τον θρόνο της Σαουδαραβικής δυναστείας και των λοιπών γειτονικών εμιράτων, ενώ εξήχθη και με την ενθάρρυνση των Αμερικανών οι οποίοι έψαχναν αντίβαρο για τον "σοσιαλίζοντα" (τρομάρα του) αραβικό εθνικισμό των δεκαετιών 50-60. Στο θεοκρατικό Σιιτικό Ιράν των Μουλάδων, μια γυναίκα μαντηλοδεμένη και "ευπρεπώς" ντυμένη (δηλαδή να μην αφήνεται να διαφανεί καμία καμπύλη του σώματός της και να μην αφήνεται χιλιοστό ακάλυπτης σάρκας), μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δρόμο, να συναναστρέφεται κοινωνικά ή να συνεργάζεται με άντρες στον ίδιο χώρο,να οδηγεί αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, έως και αεροπλάνο, να είναι προϊσταμένη δημόσιας υπηρεσίας, κινηματογραφίστρια, δικηγόρος, μηχανικός, γιατρός, να κατεβεί υποψήφια στις εκλογές, κλπ. Ο δε Χομεϊνί, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, επιδίωξε και πέτυχε τον μαζικό αλφαβητισμό των γυναικών (με εξαιρετικά οπισθοδρομικό περιεχόμενο σπουδών φυσικά), παρόλες τις αντιδράσεις των πολύ πιο συντηρητικών από αυτόν (αν είναι δυνατόν!). Το Ιράν είναι μια περίεργη, βαθύτατα αντιφατική και γι' αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χώρα! Φυσικά, παρόλα τα "ανοίγματά" τοου, το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει μια εξαιρετικά ανελεύθερη και σκοταδιστική χώρα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου (κυρίως οι Αφγανές) θα ονειρεύονταν να ζήσουν σε μια χώρα όπου το "ανελεύθερο" για εμάς φαντάζει ως παράδεισος ελευθερίας γι' αυτές.Απλά, λόγω της αμερικανικής πολιτικής την οποία συνηθίζουμε να υιοθετούμε αμάσητα, των ποταμών των πετροδολαρίων και των τεράστιων παραγγελιών όπλων των σουνιτικών χωρών η (δικαιολογημένη) κατακραυγή περιορίζεται μονάχα ενάντια στο Ιράν, ενώ ο κατά πολύ χειρότερος ουαχαμπιτισμός και σαλαφισμός των χωρών του Κόλπου παραμένει στο απυρόβλητο. Εξάλλου, υπάρχει και η ελληνική παροιμία "Όταν τρώμε, δεν μιλάμε"
Σωστα ειπε ο δημαρχος οτι το θεμα της ενταξης δεν εκπληρουται. Οταν κανεις αιτηση για υπηκοοτητα αναγκαστικα περνας απο καποιες δοκιμασιες, το νοημα των οποιων ειναι να αποδειξεις οτι εχεις γνωση και αντιληψη της ιστοριας και των θεσμων της χωρας. Ή παιρνεις καποιο επισημο ορκο οτι θα σεβεσαι και θα τηρεις τους νομους της. Συμβολικο μεν αλλα ολα αυτα, ακομα και ο cheesy ορκος, ειναι σταδια σε μια διαδικασια και μακροχρονια, και δαπανηρη οποτε πρεπει κανεις να ειναι πολυ σιγουρος οτι θελει να την περασει. Αυτο εδω το σημειο "...είχαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις να απαντήσουν στις ερωτήσεις που προέρχονταν από άνδρα για την σύζυγο και από γυναίκα για τον σύζυγο" δεν μου δινει την εντυπωση οτι αυτο το ζευγαρι ειναι ετοιμο να κανει τους συμβιβασμους με τους οποιους καλως ή κακως ερχεται η αποδοση υπηκοοτητας. Και οχι η θρησκευτικη πιστη δεν θα επρεπε να βαζει περιορισμους, λες και το ζευγαρι ερχεται να κανει αιτηση υπηκοοτητας υπο ορους.