Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν «προειδοποιητικά πυρά» προς μια ομάδα 25 διπλωματών που πραγματοποιούσαν επίσκεψη στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή, την Τετάρτη, προκαλώντας κύμα οργής και εκκλήσεις για έρευνα από παγκόσμιους ηγέτες και υπουργούς.
Βίντεο δείχνει αρκετούς διπλωμάτες να δίνουν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης όταν ακούγονται πυροβολισμοί, αναγκάζοντάς τους να τρέξουν να καλυφθούν. Η αποστολή αποτελούνταν από πρέσβεις και διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν 31 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ρωσία.
Η ομάδα βρισκόταν σε επίσημη αποστολή που είχε οργανωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, με σκοπό την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε εγκριθεί, αλλά η αντιπροσωπεία «απομακρύνθηκε από τη συμφωνημένη διαδρομή», και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να την απομακρύνουν από την περιοχή.
There is no more talking now. Individuals, diplomats, government officials MUST abide by the rules of Israel. We are done.
— Dr. Fundji Benedict (@Fundji3) May 21, 2025
Palestinian media outlets report that the IDF fired at a delegation of foreign diplomats, including about 30 ambassadors and consuls, who came to visit the… pic.twitter.com/waMfHMykWn
Israeli forces opened fire towards an EU delegation on an approved visit to #Jenin in the #WestBank earlier today.
— Charles Lister (@Charles_Lister) May 21, 2025
The IDF said they were approaching an area they weren’t allowed to be, so “warning shots” were fired AT EUROPEAN DIPLOMATS. pic.twitter.com/0Y6SHxk73N
Οι υπουργοί Καναδά, Βρετανίας, Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις πρωτεύουσές τους για να δώσουν εξηγήσεις για το «απαράδεκτο» αυτό περιστατικό, το οποίο εντείνει τη διεθνή αγανάκτηση και ανησυχία, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα και εντείνει την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη - ενέργειες που είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Γερμανία καταδίκασε το συμβάν και το χαρακτήρισε ως «απρόκλητους πυροβολισμούς», ενώ ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησαν τη διενέργεια έρευνας. «Αναμένουμε άμεση εξήγηση για το τι συνέβη. Είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου. Τέσσερις Καναδοί διπλωμάτες ήταν μέλη της αποστολής.
Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να διεξάγει «λεπτομερή έρευνα».
«Είναι ξεκάθαρο ότι διπλωμάτες που επιτελούν το έργο τους δεν θα πρέπει ποτέ να δέχονται πυροβολισμούς ή επιθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο, και η ασφάλεια και το απαραβίαστό τους πρέπει να γίνονται σεβαστά ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζάρικ.
Η Αίγυπτος ανέφερε ότι το περιστατικό «παραβιάζει κάθε διπλωματικό κανόνα». Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στόχευσε εσκεμμένα» την διπλωματική αποστολή με πραγματικά πυρά.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι λυπούνται «για την αναστάτωση που προκλήθηκε» και ότι ανώτατοι αξιωματούχοι θα επικοινωνήσουν με τους διπλωμάτες για να τους ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας για το περιστατικό.
Με πληροφορίες από Guardian