Δυτική Όχθη: Η στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ρίχνει πυρά κατά των διπλωματών στην Τζενίν

Λωρίδα της Γάζας: Πυρά του Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν «προειδοποιητικά πυρά» προς μια ομάδα 25 διπλωματών που πραγματοποιούσαν επίσκεψη στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή, την Τετάρτη, προκαλώντας κύμα οργής και εκκλήσεις για έρευνα από παγκόσμιους ηγέτες και υπουργούς.

Βίντεο δείχνει αρκετούς διπλωμάτες να δίνουν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης όταν ακούγονται πυροβολισμοί, αναγκάζοντάς τους να τρέξουν να καλυφθούν. Η αποστολή αποτελούνταν από πρέσβεις και διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν 31 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ρωσία.

Η ομάδα βρισκόταν σε επίσημη αποστολή που είχε οργανωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, με σκοπό την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε εγκριθεί, αλλά η αντιπροσωπεία «απομακρύνθηκε από τη συμφωνημένη διαδρομή», και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να την απομακρύνουν από την περιοχή.

Οι υπουργοί Καναδά, Βρετανίας, Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις πρωτεύουσές τους για να δώσουν εξηγήσεις για το «απαράδεκτο» αυτό περιστατικό, το οποίο εντείνει τη διεθνή αγανάκτηση και ανησυχία, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα και εντείνει την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη - ενέργειες που είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Γερμανία καταδίκασε το συμβάν και το χαρακτήρισε ως «απρόκλητους πυροβολισμούς», ενώ ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησαν τη διενέργεια έρευνας. «Αναμένουμε άμεση εξήγηση για το τι συνέβη. Είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου. Τέσσερις Καναδοί διπλωμάτες ήταν μέλη της αποστολής.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να διεξάγει «λεπτομερή έρευνα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι διπλωμάτες που επιτελούν το έργο τους δεν θα πρέπει ποτέ να δέχονται πυροβολισμούς ή επιθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο, και η ασφάλεια και το απαραβίαστό τους πρέπει να γίνονται σεβαστά ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζάρικ.

Η Αίγυπτος ανέφερε ότι το περιστατικό «παραβιάζει κάθε διπλωματικό κανόνα». Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στόχευσε εσκεμμένα» την διπλωματική αποστολή με πραγματικά πυρά.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι λυπούνται «για την αναστάτωση που προκλήθηκε» και ότι ανώτατοι αξιωματούχοι θα επικοινωνήσουν με τους διπλωμάτες για να τους ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας για το περιστατικό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, ενώ η Γάζα εξακολουθεί να μετρά νεκρούς

Διεθνή / Τελεσίγραφα Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα αυξάνονται

«Η Χαμάς θα αφοπλιστεί είτε με τη διπλωματία, είτε στρατιωτικά» λέει ο Νετανιάχου - «Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις», προειδοποιεί ο Τραμπ - 57 ακόμη νεκροί στον θύλακα παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος με την παύση του πυρ από το Ισραήλ αλλά υπάρχουν αναφορές για 57 νεκρούς

Διεθνή / Γάζα: Αναφορές για 57 νεκρούς λίγο αφότου ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος με την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας αναφέρει δεκάδες νεκρούς στον θύλακα, παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για παύση των βομβαρδισμών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Ενώ ετοιμάζονται για την πρώτη φάση του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνεχίζουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM