Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από εκτεταμένους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών που ελέγχονται από τη Χαμάς.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο WAFA, μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν πιο βάναυσα περιλαμβάνονται η Τζαμπάλια, η Ντέιρ αλ Μπάλα και η Χαν Γιούνις, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για επιθέσεις σε κατοικημένα τετράγωνα. Τα τοπικά νοσοκομεία αναφέρουν μεγάλη εισροή τραυματιών, με αρκετούς σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο ισραηλινός στρατός, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «έπληξε πάνω από 115 τρομοκρατικούς στόχους στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο», χωρίς να σχολιάσει τις αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων.
Η νέα αιματηρή ημέρα προστίθεται στον κατάλογο των καθημερινών απωλειών, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρησή του στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία εντάθηκε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων σε αρκετά σημεία.
Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει έντονη διεθνή αντίδραση. Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αναστολή εμπορικών συνομιλιών με το Ισραήλ, κάλεσε την Ισραηλινή πρέσβειρα για εξηγήσεις και επέβαλε κυρώσεις σε βάρος εποίκων για τη δράση τους στη Δυτική Όχθη.
Αντίστοιχα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η Ε.Ε. προχωρά σε επανεξέταση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με το Ισραήλ, επικαλούμενη τις εξελίξεις στη Γάζα και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.