Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα»

Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα» Facebook Twitter
0

Η ταινία «Βαϊάνα» (Moana) της Disney γίνεται ξανά θέμα συζήτησης, με την εταιρεία να στοχοποιείται αυτή τη φορά, από animator.

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Buck Woodall, υπέβαλε μήνυση κατά της Disney και της Jenny Marchick, διευθύντριας ανάπτυξης ταινιών στη DreamWorks Animation, με την κατηγορία ότι το στούντιο χρησιμοποίησε υλικό από το σενάριό του για την ταινία «Bucky» στην παραγωγή της «Βαϊάνα» (Moana) και του sequel της, «Βαϊάνα 2» (Moana 2).

Η αγωγή του Woodall, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Hollywood Reporter, διεκδικεί αποζημίωση «ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων ισχυρίζεται ότι έφερε την ιδέα για το σενάριό του Bucky στην Marchick και στον τότε εργοδότη του, τη Mandeville Films το 2003. Ισχυρίζεται ότι η Mandeville, είχε συμφωνία πρώτης προβολής με την Disney και διατηρούσε γραφεία στην ιδιοκτησία της Disney στην Καλιφόρνια και ότι η Marchick μοιράστηκε αργότερα με την Disney, το υλικό του Woodall για το έργο που διέθετε πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αγωγή, τόσο ο Bucky όσο και η «Βαϊάνα» ακολουθούν την ιστορία «ενός εφήβου που αψηφά τις γονικές προειδοποιήσεις και ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι».

Με τη μήνυση, ο animator διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 2,5% των εσόδων της Disney από το franchise της «Βαϊάνα», ποσό που εκτιμάται σε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Ακόμη, ζητά αναλυτική παρουσίαση όλων των εσόδων από τις παραγωγές της Moana.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Disney χρησιμοποίησε ακόμη περισσότερα στοιχεία από το «Bucky» στη «Βαϊάνα 2», με την περιπέτεια του κεντρικού χαρακτήρα να μοιάζει με εκείνη του σεναρίου του Woodall. Ο ίδιος κατηγορεί τη Disney για οικονομικές απώλειες, ζημιά στη φήμη του και την υπονόμευση της αξίας της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

Η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη μήνυση.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει έρθει αντιμέτωπη και με άλλες προκλήσεις. Το 2016, η Disney μετονόμασε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Moana» στην Ιταλία, επιλέγοντας τον τίτλο «Oceania», για να αποφύγει τη σύνδεση με τη διάσημη Ιταλίδα πορνοστάρ Moana Pozzi, που παραμένει γνωστή στη χώρα. Παρόλο που η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα την αλλαγή, πηγές αναφέρουν ότι οι σκηνοθέτες της ταινίας φέρεται να το έχουν επιβεβαιώσει.

Με πληροφορίες από People και The Hollywood Reporter

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Όχι Βασιλιάδες, Όχι ICE, Όχι Πόλεμος»: Μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά Τραμπ ενώ εκείνος «έπαιζε γκολφ»

Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που η Αμερική κλήθηκε να βγει στους δρόμους από αυτό το κίνημα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM