LIVE!

Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα»

Disney: Μήνυση στην εταιρεία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ταινία «Βαϊάνα» Facebook Twitter
0

Η ταινία «Βαϊάνα» (Moana) της Disney γίνεται ξανά θέμα συζήτησης, με την εταιρεία να στοχοποιείται αυτή τη φορά, από animator.

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Buck Woodall, υπέβαλε μήνυση κατά της Disney και της Jenny Marchick, διευθύντριας ανάπτυξης ταινιών στη DreamWorks Animation, με την κατηγορία ότι το στούντιο χρησιμοποίησε υλικό από το σενάριό του για την ταινία «Bucky» στην παραγωγή της «Βαϊάνα» (Moana) και του sequel της, «Βαϊάνα 2» (Moana 2).

Η αγωγή του Woodall, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Hollywood Reporter, διεκδικεί αποζημίωση «ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων ισχυρίζεται ότι έφερε την ιδέα για το σενάριό του Bucky στην Marchick και στον τότε εργοδότη του, τη Mandeville Films το 2003. Ισχυρίζεται ότι η Mandeville, είχε συμφωνία πρώτης προβολής με την Disney και διατηρούσε γραφεία στην ιδιοκτησία της Disney στην Καλιφόρνια και ότι η Marchick μοιράστηκε αργότερα με την Disney, το υλικό του Woodall για το έργο που διέθετε πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αγωγή, τόσο ο Bucky όσο και η «Βαϊάνα» ακολουθούν την ιστορία «ενός εφήβου που αψηφά τις γονικές προειδοποιήσεις και ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι».

Με τη μήνυση, ο animator διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 2,5% των εσόδων της Disney από το franchise της «Βαϊάνα», ποσό που εκτιμάται σε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Ακόμη, ζητά αναλυτική παρουσίαση όλων των εσόδων από τις παραγωγές της Moana.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Disney χρησιμοποίησε ακόμη περισσότερα στοιχεία από το «Bucky» στη «Βαϊάνα 2», με την περιπέτεια του κεντρικού χαρακτήρα να μοιάζει με εκείνη του σεναρίου του Woodall. Ο ίδιος κατηγορεί τη Disney για οικονομικές απώλειες, ζημιά στη φήμη του και την υπονόμευση της αξίας της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

Η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη μήνυση.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει έρθει αντιμέτωπη και με άλλες προκλήσεις. Το 2016, η Disney μετονόμασε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Moana» στην Ιταλία, επιλέγοντας τον τίτλο «Oceania», για να αποφύγει τη σύνδεση με τη διάσημη Ιταλίδα πορνοστάρ Moana Pozzi, που παραμένει γνωστή στη χώρα. Παρόλο που η Disney δεν έχει σχολιάσει επίσημα την αλλαγή, πηγές αναφέρουν ότι οι σκηνοθέτες της ταινίας φέρεται να το έχουν επιβεβαιώσει.

Με πληροφορίες από People και The Hollywood Reporter

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM